În perioada 13 – 14 decembrie 2016, la Vatra Dornei, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a fost implicată în demersul profesionalizării directorilor centrelor rezidențiale pentru vârstnici din regiunea Nord – Est.
Calitatea de manager sau director al unei instituții rezidențiale pentru persoane vârstnice implică foarte multă responsabilitate, dar și expertiză în domeniul asistenței sociale.
Datorită faptului că majoritatea directorilor de instituții dețin alte competențe decât cele de profil social, A.D.I.V. (Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici) România, care include aproximativ 100 de membri activi din toată țara, a luat inițiativa formării profesionale a tuturor conducătorilor acestui tip de instituție. Acest lucru a determinat organizarea unui work-shop interactiv care a avut scopul formării unor deprinderi de leader – ship și management organizațional. A avut în vedere următoarele puncte pe ordinea de zi:
- Urări de bun venit și explicarea contextului întâlnirii –Cerasela Bechir, Președinte ADIV;
- Nevoia de adeziune și solidaritate. Statistica națională a furnizorilor – Lucian Bala, Director General Bella România;
- Cercetare sociologică și completarea instrumentelor de sondare – Ilarion Mâță, vicepresedite ADIV;
- Propuneri de îmbunătățire a bazei de date naționale – Lucian Bala;
- Perspective ale politicii sociale naționale. Cum putem îmbunătăți serviciile adresate persoanelor vârstnice- Cerasela Bechir;
- Prezentarea oportunităților de finanțare pentru furnizorii de servicii sociale– Ilarion Mâță;
- Dicuții, amendamente, propuneri legislative.
La acest eveniment de formare, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost pr. Ilarion Mâță, colaborator al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, formator și moderator al atelierelor de formare profesională în cadrul ADIV România. Directorii au avut posibilitatea de a intra în legătură cu noutățile legislative și cu oportunitatea de a descoperi multe informații legate de managementul eficient al unui centru rezidențial pentru vârtnici. După finalizarea întâlnirii, o parte dintre participanți a vizitat Centrul de bătrâni Geana din județul Suceava, un model de bună practică pentru toate instituțiile de profil.