Rezultate remarcabile obținute de către elevii de liceu participanți la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, de la Piatra- Neamț

În Săptămâna Luminată a acestui an (în perioada 07-11 mai), peste șase sute de elevi din întreaga țară au participat la cele două etape naționale ale Olimpiadei disciplinei Religie Ortodoxă. Competiția destinată liceenilor a avut loc anul acesta în județul Neamț, iar tinerii prezenți și-au demonstrat cunoștințele prin împărtășirea Cuvântului și prin transpunerea trăirii lor duhovnicești în cuvinte alese.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu - inspector de specialitate, județul Bacău a fost reprezentat la această competiție de către 12 elevi de liceu, calificați în urma rezultatelor deosebite obținute la etapa județeană. Dintre ei, 10 s-au întors acasă cu rezultate care se dovedesc a fi, și în acest an, remarcabile.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei a avut loc marți, 7 mai 2024,  în sala ,,Mon Amour” din Piatra Neamț. Au luat parte, alături de organizatori și de membrii comisiei centrale, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, dar și domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș - Inspectorul General al disciplinei Religie în cadrul Ministerului Educației, dl. Romeo Moșoiu, consilier al Ministrului Educației, pr. George Jambore, inspector patriarhal, Arhimandritul Hrisostom Rădășanu - delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Dintru început, s-a insistat în a se prezenta dragostea de Dumnezeu și de Cuvântul Său ca temelie a evenimentului la care s-a luat parte, căci toți participanții au trăit sentimentul de a fi persoane ce au răspuns chemării de a se apropia de Hristos Domnul și de a-și mărturisi identitatea creștin ortodoxă.

Proba scrisă a competiției s-a desfășurat la Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, unde elevii și-au unit inimile pentru a-L lăuda pe Dumnezeu prin măiestria condeiului, încadrându-se în temele academice specifice unui astfel de concurs. După etapa aceasta, tinerii au vizitat Mănăstirea Agapia, vatra monahală a Neamțului, la Seminarul Teologic având parte de o întâlnire în duh cu sihastrul nostru român de la Hozeva, cuviosul Ioan Iacob.

Chibzui Alexandra, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Ghe. Vrănceanu” din Bacău, care a obținut nota 10,00 în acest an, a trăit cu o emoție aparte și cu nostalgie aceste zile și ne-a mărturisit: ,,Aceste zile mi-au demonstrat că Biserica Ortodoxă păstrează entuziasmul de care avem nevoie pentru a crește duhovnicește. Recomand cu mare căldură oricărui tânăr creștin ortodox să participe la Olimpiada de Religie și să arate că nimic nu se poate face fără Dumnezeu!”

Elevul Mâță Gheorghe Nicolae reafirmă: ,,Perioada 7-11 mai 2024 a fost una dintre cele mai frumoase și mai rare momente din viața mea. Am simțit bucurie cu ocazia plecării la Piatra Neamț pentru faza națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, nu doar prin prisma elevului silitor ce a pornit pe drumul cunoașterii, ci mai degrabă prin cea a tânărului, a adolescentului, care găsește tineri ca el însetați de cunoașterea, simțirea și urmarea lui Hristos prin bine și adevăr. Îi dau slavă lui Dumnezeu și Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, mulțumindu-le, pentru această șansă unică pe care orice tânăr creștin ar trebui să o cunoască măcar o dată în viață”. 

Căutarea lui Dumnezeu și dorința de a-L găsi este țelul cu care viitoarea absolventă, Dumitrașcu Valentina, a participat la Olimpiadă: ,,Când am înțeles că Dumnezeu e Totul, am făcut tot ce mi-a stat în putință să Îl caut și să Îl cunosc cât mai mult…și așa am ajuns la etapa națională a Olimpiadei de Religie”.

Comuniunea, în numele Domnului Hristos, a animat și sufletul tinerei Mocanu Delia care mărturisește faptul că: ,,Olimpiada  națională de Religie a reprezentat pentru mine o experiență de care îmi voi aminti mult timp cu drag, un prilej de a cunoaște persoane noi, o oportunitate de a vizita locuri minunate și de a petrece clipe memorabile.  Ne-am încurajat, ne-am bucurat, am râs și ne-am simțit bine împreună.

Bucuria a fost cu atât mai mare pentru lotul eparhiei noastre cu cât fiecare elev participant, alături de toți ceilalți, a primit în dar o carte de rugăciuni și un buchet de cuvântări duhovnicești specifice perioadei Penticostarului, din partea organizatorilor prin purtarea de grijă a Părintelui nostru Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului.

Prof. însoțitor, Andrei Gorbănescu