Resfințirea Paraclisului din incinta Spitalului Municipal de Urgență din Roman

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a aflat luni, 28 mai 2018, la ceas de seară în mijlocul credincioşilor romaşcani, la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, din Roman, unde a oficiat Slujba Vecerniei. După slujba de seară soborul preoților și credincioșii au mers în procesiune către Capela Paraclisului cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din incinta Spitalului Municipal de Urgență din orașul Roman unde a avut loc slujba de resfințire a vechiului altar.

În după amiaza sărbătorii Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial, de părinți consilieri și inspectori eparhiali, și de preoți din Protoieria Roman coordonați de părintele protopop Dragoș Munteanu, a oficiat, în prezența a câteva sute de credincioși, la Biserica „Sfântului Vasile cel Mare” din orașul Roman, slujba Vecerniei.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Slujbei Vecerniei, Ierarhul a vorbit despre lucrarea Sfintei Treimi în lume și despre prezența sfințitoare a Duhului Sfânt în creație, apoi a felicitat pe preotul paroh și pe preotul slujitor, care sunt implicați  în lucrările realizate la Biserica cu hramul Sfântului Vasile.

Dumnezeu să ne ajute să terminăm această biserică și să mergem către Împărăția lui Dumnezeu, dat fiind că locașul de cult în general este un loc de întâlnire cu Dumnezeu și o poartă a Cerului. Să ne ajutăm unii pe alții și să purtăm greutatea Crucii pe care am primit-o de Sus. Noi uneori ne pierdem drumul sau ne rătăcim prin acest labirint al lumii și uităm de țelul nostru suprem care este mântuirea. Ieri și astăzi am sărbătorit Ziua de naștere a Bisericii. Ea nu poate să fie vie dacă cei care o formează, adică credincioșii, nu lucrează cu timp și fără timp la mântuire. Biserica, dragii mei, este asemuită cu o corabie care înaintează și plutește pe valurile vieții ca pe oceanul dragostei lui Dumnezeu către limanurile mântuirii.

Tot aici, la propunerea părintelui protopop Dragoș Munteanu, Înaltpeasfințitul Părinte Ioachim a fost distincții chiriarhale, primind rangul onorific de iconom stavrofor preotul misionar Ioan Antoci de la Capela „Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Județean de Urgență din Roman și preotul Miclăuș Claudiu Cătălin, parohul Bisericii "Sfântul Vasile", ambii fiind apreciați de către Ierarh pentru bogata activitate pastorală și administrativă desfășurată.

Apoi, după slujba de seară, cler și credincioși au mers în procesiune, în sunetul clopotelor și al cântărilor duhovnicești, către Capela cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, din incinta Spitalului Municipal de Urgență Roman, pentru a fi resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. La intrarea în unitatea spitalicească, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a apei, apoi a oficiat slujba de resfințire a Capelei care prin implicarea părintelui Antoci Ioan a fost împodobită cu vitralii, mobilier bisericesc, vase liturgice, precum și cu cele necesare desfășurării în bune condiții a cultului divin.

După slujba de resfințire a Capelei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit conducerii spitalului pentru faptul că a oferit un spațiu pentru extinderea capelei și cadrelor medicale pentru faptul că s-au implicat în lucrarea de înfrumusețare a sfântului lăcaș. Totodată, Ierarhul a vorbit și despre împreuna lucrare medicală și religioasă care poate aduce vindecare celor care, suferind de diferite afecțiuni, caută vindecare în unitatea spitalicească romașcană.

Ne bucurăm pentru activitatea de până acum a acestei capele de acum reînnoită. Ea are programul ei spiritual și sperăm să fie de folos celor care vin și se roagă aici. Preotul găsește întotdeauna în cei care vin aici niște membri ai Bisericii care vin și se vindecă, dar mai întâi la poporul român totul începe cu: Doamne Ajută! Deci, dacă primesc binecuvântarea, toate celelalte se împlinesc în măsura în care cel care vine devine receptiv și receptacol al rugăciunilor care se fac pentru dânsul. Pe lângă rugăciuni, profesionalismul medical al cadrelor de aici credem că va aduce alinare în suferințele care se abat asupra oamenilor, a spus Părintele Arhiepiscop celor prezenți.

Așa cum este statornicit în tradiția bisericii ortodoxe, la finalul slujbei de resfințire a lăcașului de cult, credincioșii, bărbați și femei, au intrat pentru a se  închina în sfântul altar al capelei, bucurându-se de acest moment binecuvântat și încărcat de har. (pr. Daniel Marari)