Resfințirea bisericii din Parohia Luțca, Protopopiatul Roman

În Duminica Dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost în mijlocul credincioșilor Parohiei Luțca, comuna Sagna, Protopopiatul Roman, pentru a resfinți biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din localitate.

După săvârșirea Sfintei Liturghii de către soborul slujitorilor, din care au făcut parte preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, preoți din Protopopiatul Roman coordonați de părintele protopop Dan Alexandru Antoce, și pelerini veniți din comunitățile parohiale din împrejurimi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de resfințire a sfântului locaș.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre semnificațiile sfințirii bisericii în care este binecuvântată viața credincioșilor prin oficierea Sfintele Taine de către preot, și prelungirea lucrării ecleziastice în casele credincioșilor prin săvârșirea tainei a opta, care este taina aproapelui: „Această casă Dumnezeu a zidit-o prin mâinile noastre, iar Duhul Sfânt a înnoit-o prin mâinile noastre, ea devenind o poartă a cerului. În Biserică totul este har, totul este providență, nimic nu este întâmplător. Biserica este spațiul în care ne mișcăm în Dumnezeu și prin Dumnezeu, în puterea Duhului Sfânt. Biserica nevăzută pe care o constituim din sufletele noastre este icoana hristică din care constituim catapeteasma cerului și aș vrea ca niciunul dintre preoți sau credincioși să nu lipsească din această catapeteasmă, pentru că lipsa înseamnă ne împărtășirea din iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Toți suntem niște trimiși, iar calea spre Cer trece prin Biserica lui Hristos cea sfântă. În acest spațiu, preotul citește Evanghelia, aici el împărtășește Tainele Sfântului Duh, aici îndrumă și coordonează viața comunității creștine. Este foarte important să înțelegem că Biserica se continuă din biserică în casele credincioșilor, iar preotul nu înlocuiește prezența lui Dumnezeu, ci face vizibilă lucrarea Sa în lume. După ce participă la Sfânta Liturghie, credincioșii fac vizibilă lucrarea lui Dumnezeu prin ei în spațiul social, împlinind taina a opta, care este taina fratelui. Această taină este permanentă, iar lucrarea credinciosului trebuie să fie astfel neobosită. Să aveți permanent conștiința că sunteți cu Dumnezeu și că drumul către El trece prin Biserică”.

Părintele paroh Iulian Popa a mulțumit Ierarhului pentru slujba de sfințire și a rememorat momente din perioada lucrărilor de reabilitare a bisericii, subliniind faptul că în piciorul Sfintei Mese au fost așezate cu prilejul sfințirii sfinte moaște ale Sfântului Sfințitului Mucenic Teodosie de la Brazi: „Vă mulțumim pentru că astăzi s-a săvârșit lucrarea de sfințire a acestei sfinte biserici unde de atâtea ori ne întâlnim în rugăciune, împărtășindu-ne din bucuriile și necazurile vieții. Pentru noi astăzi este zi de bucurie și de sărbătoare, zi istorică pentru că Duhul Sfânt s-a pogorât peste noi și peste această biserică și a sfințit-o. Trebuie ca de acum înainte să păstrăm ceea ce am reușit să facem cu puterile noastre și ajutorul lui Dumnezeu”.

Între lucrările efectuate în perioada 1998 – 2022, cât a slujit în această parohie părintele Iulian Popa, amintim zidirea unui așezământ social, a unei capele mortuare, înlocuirea clopotelor cu altele noi, montarea ferestrelor din stejar, a dușumelei din lemn de brad, a instalației termice, zugrăvirea interiorului bisericii și a absidelor exterioare și achiziționarea noilor strane din stejar.

Pentru jertfa depusă, alături de credincioșii din parohie și membrii consiliului parohial, preotul Iulian Popa a fost hirotesit în treapta de Iconom Stavrofor.