Rânduiala Ceasurilor Împărătești la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Vestind apropiatul praznic împărătesc al Nașterii Domnului Hristos, vineri, 22 decembrie 2017, începând cu orele dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu preoţii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfanta Cuvioasă Parascheva” din Roman, înconjuraţi de părinții diaconi, a oficiat slujba Ceasurilor Împărăteşti sau a „Ceasurilor Mari”. Acestea sunt slujbe speciale, care au un conţinut deosebit și cuprind cântări, rugăciuni şi citiri din Sfânta Scriptură legate de praznicul Nașterii Domnului.

Începând cu orele dimineții de vineri, 22 decembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de  preoţii și diaconii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Roman, a oficiat slujba Ceasurilor Împărăteşti. Acestea sunt slujbe speciale, care au un conţinut deosebit și cuprind cântări, rugăciuni şi citiri din Sfânta Scriptură legate de praznicul Nașterii Domnului.

Denumirea aceasta de Ceasuri Împărătești ar proveni din perioada bizantină, în care la ele participa și împăratul, împreună cu întreaga Curte, lucru pe care îl făceau și domnitorii țărilor române. Denumirea mai poate fi legată de faptul că, după rânduială, Ceasurile se citesc în pronaos, iar în bisericile vechi existau între pronaos și naos uși despărțitoare, numite „împărătești”. Cu timpul, odată cu dispariția despărțiturii dintre pronaos și naos, denumirea a fost transferată către ușile centrale ale catapetesmei, care desparte naosul de Sfântul Altar.

„Bogăția rânduielii este dată de citirea în cadrul fiecărui ceas a lecturilor biblice din Vechiul Testament (trei psalmi și paremiile, din cărțile profetice) și Noul Testament (Apostolul și Sfânta Evanghelie). O rânduială similară a Ceasurilor mai găsim doar în alte două momente din timpul anului bisericesc, în Ajunul Bobotezei și în Vinerea Mare, înainte de Sfintele Paști", a declarat părintele arhimadrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

(pr. Daniel Marari)