Purtăm cu bucurie o ie

Din încredințarea și binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepisop Ioachim, în Protopopiatul Moinești, pe 24 Iunie 2022 am sărbătorit pe Valea Muntelui, odată cu Ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și  Ziua Iei într-un cadru cu totul deosebit.

După mai multe consultări, s-a ajuns la ideea că frumusețea și bucuria trăirii tradiției și spiritualității ortodoxe se poate împlini mai bine prin comuniunea a mai multor credincioși. Astfel, preoții și credincioșii de pe Valea Muntelui s-au unit într-un cuget și-o inimă pentru a sărbători împreună această frumoasă zi. Locul ales pentru această strângere împreună a fost Mănăstirea Diaconești, având bunăvoința maicii starețe stavrofora Evloghia.

S-a început înainte cu două săptămâni promovarea și anunțarea acestei sărbători în parohiile participante. La Sfânta Liturghie a sărbătorii, credincioșii au venit îmbrăcați în frumosul port tradițional românesc. În după-amiaza zilei de 24 iunie, de la ora 16, preoții și credincioșii s-au regrupat la bisericile parohiale cu mașinile pentru a putea face parte la sărbătoare și celor ce nu aveau mijloc de transport până la Mănăstirea Diaconești. După drumul cu mașinile și un scurt pelerinaj la pas, am ajuns la mănăstire unde, la ora 17, un sobor de 9 preoți urmați de credincioșii lor s-au unit în rugăciunea Vecerniei în biserica mare a mănăstirii. După cuvântul de întărire în menținerea credinței ortodoxe și a tradiției românești, s-au împărțit iconițe credincioșilor și cărți de povețe creștine copiilor din partea maicilor și s-au miruit credincioșii.

A urmat urcarea tuturor spre poienița de sus a mănăstirii la biserica mică închinată Sfintelor Mironosițe. Aici copii cu tinerii și toți cei prezenți au rostit rugăciunea Tatăl nostru. Unul din preoți a înălțat în fața bisericii în auzul tuturor rugăciunea special concepută pentru această zi de Înaltpreasfițitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Nu au lipsit pozele în încercarea de a surprinde în imagini bucuria sufletească din sufletele tuturor participanților. Spre ora 19 fiecare ne-am întors la casele noastre cu sufletele încărcate de darurile duhovnicești pe care ni l-ea dăruit Bunul Dumnezeu în această zi.

Parohiile implicate și participante la această activitate au fost: Parohia Brusturoasa, Parohia Camenca, Parohia Cotumba, Parohia Agăș, Parohia Sulța, Parohia Goioasa și Mănăstirea Diaconești.

Pr. Avasilcăi Vasile