Protoieria Bacău a vernisat la Muzeul „Iulian Antonescu” expoziția „Bucuria de a da viață”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și la inițiativa părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, în luna martie, Luna pentru Viață, Protoieria Bacău a derulat o serie de activități în sprijinul susținerii dreptului la viață al copilului născut și nenăscut. Filme cu tematică Pro Vita, afișe cu sloganuri de susținere a vieții, oferirea de flori mamelor din comunitate, clipuri video cu mesaje de mulțumire față de cea mai dragă ființă – mama, oferirea de sprijin financiar sau material familiilor cu membri numeroși, au fost doar câteva dintre inițiativele preoților implicați în proiect.

Activitatea de final a avut loc joi, 30 martie 2023 la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, începând cu ora 12:00, în care Protoieria Bacău a vernisat expoziția „Bucuria de a da viață” în care au fost expuse cele peste 30 de pancarte realizate de copiii din parohiile participante la proiect, ca fiind mesajul nostru de susținere a vieții și a dreptului copilului la viață. Au fost invitați preoți, profesori, 50 de elevi, un doctor de la secția de maternitate a Spitalului Județean Bacău și au fost prezentate filmul activităților derulate, alături de două momente artistice.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea părintelui protopop, care a introdus auditoriul în specificul și tema zilei, prezentând succint momentele ce aveau să urmeze. De asemenea, a fost invitat pentru a transmite un gând din partea ierarhului părintele consilier Alexandru Zamfir, delegat al Înaltpreasfinției Sale, prezent și el în cadrul acestei zile. 

În continuare, părintele Răzvan-Dimitrie Radu a anunțat teme dezbătute și activitățile pro vita propriu-zise derulate în cadrul fiecărei parohii, arătând principalele direcții de acțiune și specificul fiecărei comunități în implementarea de evenimente cu scopul de a arăta și promova importanța vieții. Pentru a întări cele spuse de părintele Radu, a fost prezentat un scurt video al activităților din cadrul parohiilor. 

Spre bucuria celor prezenți și pentru a da mărturie vie a celor întâmplate, câțiva dintre preoții prezenți au fost invitați pentru a relata impactul emoțional și efectul ziditor de suflet pe care l-au avut aceste activități pentru membrii comunității și pentru cei care au lucrat alături de preotul lor la derularea lor. 

Următorul moment a aparținut doamnei Geta Drăghici, medic în cadrul secției de Maternitate a Spitalului Județean Bacău, pentru a da mărturie despre bucuria de a asista și a fi părtaș la bucuria mamei atunci când aceasta aduce pe lume un copil. În continuarea doamnei doctor a fost prezentat scurt metrajul intitulat „O lume fără mame” filmat cu ajutorul și implicarea părintelui Ionuț Epure, coordonatorul centrului socio-educațional „OSANA” din Bacău. Un alt prilej prin care cei prezenți au primit sufletește din bucuria zămislirii de prunci buni a fost mărturia doamnei preotese Doina Hazu, mamă a cinci copii și „erou” al familiei care iubește și îngrijește cu jertfelnicie pe toți ai casei, ca ei să ajungă oameni ai zilei de mâine.

Un alt invitat de seamă al evenimentului a fost părintele Adrian Alexandrescu, inspector la disciplina Religie, care a vorbit tinerilor prezenți și nu numai pe tema „Adolescența – provocări și responsabilități asumate”. Este important ca în viața adolescentului să existe provocarea de a fi mereu mai bun în fața părinților și a lui Dumnezeu și totodată de a fi un Om responsabil al societății civile, au fost doar câteva dintre îndemnurile părintelui inspector. 

Momentul care a avut impactul emoțional cel mai puternic a fost cel soților Braniște, care printr-un moment de actorie special conceput pentru acest eveniment au pus în scenă discuția pruncului din pântece cu mama sa. Sceneta a cuprins două situații, una în care tânăra mamă primește sarcina ca pe o povară, aceasta având gânduri nefavorabile vieții în privința pruncului și una în care mama creștină primește zămislirea pruncului ca dar al lui Dumnezeu și ca răspuns al unei rugăciuni neîncetate. Scenariul a avut ca scop conștientizarea de către public a celor două mari categorii de mame și a faptului că aducerea pe lume a unei vieți trebuie privită din perspectivă creștină, aceasta nefiind altceva decât o binecuvântare de la Dumnezeu. 

Pentru a sumariza în câteva cuvinte gândurile copiilor așternute pe pancartele vernisate, doamna Elena Abageru, profesor în cadrul Colegiului Național Vasile Alecsandri, în urma unei analize a creațiilor a vorbit despre mesajele copiilor, concluzionând prin faptul că „întotdeauna copiii vor vorbi din suflet, pentru suflet”.

Spre încheierea evenimentului a fost o ultimă mărturie a faptului că Dumnezeu binecuvântează viața omului prin darul de prunci, prin cuvântul părintelui Ichim Vasile, slujitor al parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim”, tată a opt copii. Părintele a vorbit despre provocările și ispitele de a avea o familie numeroasă, dar și despre bucuria și liniștea duhovnicească pe care Hristos o aduce familiei care împodobește casa și lumea cu copii.

Momentul de încheiere al zilei a fost cântecul acompaniat de chitarele Grupului Anastasia, despre mame și bucuria vieții, sub bagheta și coordonarea părintelui Marian Vătămănescu, slujitor al Parohiei „Învierea Domnului”din Bacău.

Tot în cadrul acestei zile fost prezentată și s-a citit din cartea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, intitulată „Copii, iubiți-vă mamele! – poeme și aforisme lirice despre mame”. Această carte reprezintă pentru fiii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului darul ierarhului lor în luna pentru viață, ca semn al unei prețuiri, dar și ca un înalt exemplu de ocrotire și omagiere a vieții ca dar al lui Dumnezeu pentru om. 

În încheierea zilei, preoții care au participat la activitățile Protoieriei Bacău în cadrul programului Pro Vita derulat pe perioada lunii martie 2023 au primit câte o diplomă de recunoștință pentru dragostea, implicarea și contribuția adusă în promovarea dreptului la viață a copilului născut și nenăscut, în cadrul comunității parohiale. 

(Pr. R-D R)