Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sâmbătă, 13 martie 2021 a fost inaugurat Centrul socio-catehetic dedicat copiilor de etnie rromă, având ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cu sediul în Școala din satul Poiana Negustorului, comuna Blăgești, județul Bacău. Acest nou proiect a prins viață la inițiativa părintelui paroh Lucian Dima, alături de care au venit în sprijin Protoieria Bacău, Primăria Blăgești, școala din sat, Asociația „Ovidenia” și Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală.
Inaugurarea noului Centru a constat în sfințirea sălilor de curs în care cei mai tineri enoriași vor beneficia de activități, apoi a urmat câte un cuvânt din partea reprezentanților fiecărei instituții implicate, pentru ca la final, copiii, alături de unul dintre profesorii lor să cânte celor prezenți în semn de mulțumire tradiționalul cântec „La mulți ani!”
Slujba s-a desfășurat sub protia delegatului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, preotul Daniel-Ionel Marari, inspector al Biroului de Catehizare și activități cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de preotul protopop Eugen-Ciprian Ciuche, preotul Ciprian Olteanu, secretar al Protoieriei Bacău, preotul Ovidiu Radu, președinte al Asociației Ovidenia și preotul Lucian Dima, parohul bisericii din satul Poiana Negustorului, în prezența domnului Laurențiu Munteanu, primarul comunei Blăgești, a domnului Ioan Dediu, director al Școlii din sat și a domnului Doru Tănase, președintele Asociației Europene Rome pentru progres și promovare interculturală, alături de copiii ce vor beneficia de acest centru, însoțiți de părinții sau bunicii lor.
Spre o bună și rodnică activitate, Protoieria Bacău va oferi rechizite și ajutor pentru desfășurarea unor activități duhovnicești, precum școli de vară, tabere sau pelerinaje, Asociația „Ovidenia” va asigura hrana copiilor, Școala va oferi prin rotație profesori voluntari care să țină cursuri elevilor, Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală va asigura mediere școlară, sanitară și juridică, aceasta din urmă fiind și cea care se va ocupa de promovarea și susținerea tinerilor în scopul formării unor viitori cetățeni activi ai societății, iar Primăria Blăgești va pune la dispoziție sălile de curs din cadrul școlii și va asigura prezența unui asistent social și psiholog.
Activitatea noului Centru va avea ca beneficiari 25 de copii și se va desfășura o dată la două sâmbete în întâlniri de câte 4 ore, urmând ca pe viitor, după îmbunătățirea situației sanitare la nivel național, întâlnirile să fie mai dese.
O reală importanță în cadrul acestui centru o vor avea învățăturile duhovnicești ale părintelui Lucian. Acestea continuă și desăvârșesc cele învățate în sfânta biserică și caută să le insufle tinerilor ca pe niște atitudini firești și cotidiene. Prezența lui Dumnezeu în viața omului trebuie să se vădească încă din primii ani de viață, pentru a putea merge pe cale, păzind poruncile Lui, de acest lucru ocupându-se în mod plenar aici, părintele paroh.
Ne aflăm astăzi aici pentru un moment unic în comunitatea dumneavoastră, așa după cum era și în vechime unde pridvorul Bisericii era Școală. Pe chipul acestor micuți stă scris tainic viitorul poporului nostru, de aceea trebuie ca ei să fie aduși aici, spre a fi formați în învățătura laică a cadrelor didactice, dar și în cea duhovnicească și religioasă, a spus în cuvântul său inaugural preotul Daniel-Ionel Marari, Inspector al Biroului de Catehizare și activități cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Copiii, venind aici, petrec un timp de calitate la care se adaugă învățăturile părinților de acasă. Pe lângă hrana caldă pe care o veți primi aici și pe lângă învățătura tuturor colaboratorilor veți mai dobândi și niște apropiați, precum părintele Lucian care vă este și un tată sufletesc cu care vă veți întâlni nu doar în cadrul centrului, ci și la Sfânta Biserică, a adăugat preotul Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protoieriei Bacău.
Domnul Doru Tănase, Președintele Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală, și-a exprimat speranța într-un viitor mai bun al celor formați aici.
Deja am format o echipă și sunt impresionat că în această zi mă aflu alături de dumneavoastră, de autorități și de acești copii minunați pentru care s-a pus în practică acest proiect. Astăzi, cu satisfacție spun că am trecut de la vorbe la fapte, și aceasta mulțumită tuturor colaboratorilor. Este un moment istoric, astăzi luând naștere un proiect în care educația și religia sunt mână în mână și Dumnezeu a făcut ca Școala să fie fizic alături de Biserică. Noi trebuie să credem în Dumnezeu, să avem credință tare, fiindcă nu vom reuși în viață dacă nu vom avea credință.
Domnul Ioan Dediu, Directorul Școlii din satul Poiana Negustorului, s-a bucurat nespus de acest eveniment cultural-duhovnicesc.
Faptul că lucrez în această comunitate de peste 20 de ani mă ajută să îi cunosc foarte bine pe fiecare în parte și sunt foarte mulțumit când văd ca avem astfel de parteneriate cu diferite instituții fiind deschiși mereu la dialog. Cunoscându-i pe oameni și văzând cele petrecute astăzi, pot spune că am nădejdea unei activități rodnice și de durată.
Preotul Ovidiu Radu – Președintele Asociației Creștine de Caritate și Ajutor „Ovidenia Bacău 2005” și-a manifestat emoția de a putea ajuta acești copii deosebiți.
Prima dată când am venit în Poiana Negustorului, acum aproape un an de zile, nu știam că sunt atât de multe și de mari nevoile. De atunci mi-am dorit ca ceea ce astăzi s-a săvârșit să devină o realitate. Dumnezeu a ascultat rugăciunea noastră și este foarte important ca și de acum înainte să ne rugăm Bunului Dumnezeu să trimită binecuvântarea Sa pentru a putea, încetul cu încetul, să pășim și în alte proiecte, aici, în comunitatea în care ne aflăm astăzi.
La final, părinții copiilor beneficiari ai acestui Centru catehetic au apreciat sprijinul și implicarea bisericii de a oferi acestor copii o educație care să se regăsească în faptele bune și în formarea unor caractere morale în rândul comunității.
(Răzvan Radu – Asistent Social Protoieria Bacău)