Promoția 1997-2002 a Liceului Teologic „Episcop Melchidesc” din Roman a celebrat revederea după 20 de ani de la absolvire

În perioada 14-15 iunie, la Roman, absolvenții Seminarului Teologic, Promoția 1997-2002,  s-au reunit după 20 de ani de la finalizarea studiilor liceale.

Evenimentul a debutat cu oficierea cursului festiv la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, unde direcrul instituției Pr. Ionuț Amărinei, alături de o parte din cadrele didactice care au predat diferite discipline pe parcursul celor cinci ani de studii liceale, a urat bun venit in prestigioasa și istorica instituție de învământ  teologic romașcan. A urmat strigarea catalogului, luările de cuvânt ale absolvenților și cadrelor didactice.

După acest moment, foștii absolvenți și cadrele didactice au fost invitate la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva ” din Roman, acolo unde, în prezența Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a fost oficiată Slujba de TeDeum. La finalul acesteia, un reprezentant al promoției a rostit un cuvânt de apreciere la adresa cadrelor didactice care i-au format intelectual, moral și spiritual pe parcursul celor cinci ani, dar si de multumire pentru arhiereasca și părinteasca dragoste a Inaltpreasfinției Sale.

Pr. Ioan Bârliba, director al instituției în acea perioadă, a evidențait rolul formator al instituției, dar și disciplina care caracteriza în acele vremuri seminarul teologic, multumimd corpurului profesoral și ierarhului pentru angajamentul comun în educarea și formarea tinerelor caractere pentru a fi misionari ai Bisericii lui Hristos, din calitate de clerici sau mireni.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul său de binecuvântare, a exprimat bucuria reîntâlnirii cu foștii elevi seminariști, actuali clerici sau mireni din țară și străinătate,  angajați în viața Bisericii din diferite poziții sociale și profesionale, cu toții slujind acelorași idealuri și valori spirituale, afirmând următoarele: „ Bine ați venit în Catedrala noastră de la Roman unde, cred că fiecare când intră, intră cu acea sfială, cu acea evlavie sfântă, care dacă nu o ai, ți-o trezește conștiința valorilor oamenilor care au fost înainte și, neintrând în această catedrală oricum îți aduci aminte de mai marii voștrii, mai ales de episcopii care s-au înșiruit unul după altul pe scaunul duhovnicesc al acestei de Dumnezeu și istorice eparhii, unice în felul ei în Patriarhia Română, și evident că face o retrospectivă și, din când în când, trebuie să ne oprim din alergarea aceasta ca pe o pantă, care este imprimată nouă de societate. ... Dar considerând că oamenii au același scop de a trăi pe Dumnezeu indiferent de ceea ce ajung în viață, ei bine, pe atunci toți care erau seminariști erau aproape obligați și puși în situația să intre în viața sacerdotală a Bisericii. Acum s-au diversificat timpurile, pentru faptul că timpul s-a dinamizat, și noi umplem timpul pe care ni l-a dat Dumnezeu, și nu-l desfigurăm, ci-l transfigurăm, căci spune Apostolul: Transfigurați vremea, căci zilele sunt grele, voi ați transfigurat timpul, dar faptul că generația care a terminat ați mărturisit, înseamnă că sunteți niște misionari”.

A doua zi, pe 15 iunie a.c., absolvenții promoției și familiile lor, s-au reunit în locul cel mai important al vieții unui creștin, în Sf. Liturghie, oficiată în Biserica Sf. Gheorghe Pelerinul și Sf. Ierarh Alexandru din cadrul Complexului Condor, Protopopiatul Roman. Colegii clerici și mireni, dar și copiii acestora s-au împărtășit din Trupul și Sângele Domnului, rememorând clipele de priveghere și desele liturghii oficiate în Paraclisul Seminarului Teologic Sf. Gheorghe și de fundamentul vieții duhovnicești.

După multe emoții, bucurii și multumiri aduse lui Dumnezeu, participanții s-au despărțit cu promisiunea faptului că, vor încerca, chiar și mai repede, să se reîntâlnească pentru a impărtăși experințe și pentru a pune în comun priceperea și darurile date în parte fiecăruia dintre ei. Deorece unii dintre ei sunt specialiști în atragerea de fonduri nerambursabile, administratori de firme IT, manageri de instituții sociale și medicale, angajați în administratiile publice, cu toți au găsit idei comune de a se implica și a dezvolta împreună proiecte sociale, educaționale și medicale pentru comunitățile Eparhiei Romanului și Bacăului, aflate în risc de vulnerabilitate.

Pr. Ilarion Mâță