Proiectul „Tradiții de Paști – punte între generații” la Parohia Andrei Criteanul din Bacău

În dimineața zilei de 20 aprilie 2021 la Parohia „Sfântul Andrei Criteanul” din Bacău  a avut loc finalizarea uneia dintre etapele proiectului parohial „Tradiții de Paști – punte între generații” din cadrul programului catehetic național „Biserica-familia românilor de pretutindeni”, desfășurat la Centrul Rezidențial „Braţele Părintești” din Bacău în parteneriat cu Școala „Mihai Drăgan” din oraș. Această etapă a avut ca tematică tradițiile românești de Sfintele Sărbători de Paști. La eveniment a fost prezent părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, părintele secretar Ciprian Olteanu, părintele slujitor Daniel Marari și părintele invitat Bogdan Neacșu.

Proiectul și-a propus să contribuie la crearea unor legături între copii și bunici, între copiii rămași în țară și pǎrinții plecați la muncă în străinătate sau între copiii plecați departe la muncă și bătrânii lăsați acasă, în grija familiei mărite de la Centrul Rezidențial băcăuan „Braţele Părintești”.
Acest proiect s-a desfășurat în parteneriat între Asociația Comunitară „Braţele Părintești” Bacău, Parohia „Sfântul Andrei Criteanul”, reprezentată de preotul paroh Ichim-Radu Gabriel și Școala Gimnazială „Mihai Drăgan”, Bacău reprezentată de prof. Ichim-Radu Mihaela Nicoleta, profesor de limba și literatura română și inspector școlar pentru Educație permanentă și mentorat la ISJ Bacău și profesor Buzariu Iustina, diriginta clasei de elevi care a participat la activitățile proiectului catehetic.

Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a trei zile:
• În prima zi, au avut loc întâlniri și discuții între elevii participanţi la proiect și bătrânii rezidenți ai centrului. Discuțiile au avut o încărcătură emoțională puternică deoarece au surprins scene de viaţă ale bătrânilor și tradiții românești pascale din trecut; 
• A doua zi au avut loc ateliere de lucru în care elevii au confecționat felicitări cu mesaje de Sfintele Sărbători de Paști pentru a le dărui vârstnicilor;
• Ziua a treia a reprezentat un moment artistic de suflet în care elevii au încondeiat ouă și le-au pus în coșuri pentru a le dărui. S-au cântat pricesne de către două eleve din clasa a VIII-a , iar invitații au rostit cuvinte de îmbărbătare pentru cei vârstnici și de felicitări pentru elevii inimoși.

La finalul activităților recreative, soborul de preoți coordonați de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a oficiat Taina Sfântului Maslu pentru beneficiarii internați în cadrul Centrului Rezidențial „Braţele Părintești” din Bacău.