Proiectul social eparhial „Bucuria copilăriei pe litoral”

În contextul Zilei internaționale a copilului, Sectorul Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopei Romanului și Bacăului, lansează proiectul social eparhial „Bucuria copilăriei pe litoral”. Acest proiect își propune sprijinirea a minim 300 de copii care provin din medii defavorizate si care nu au mers niciodată în vacanță, la mare. Aceștia se pot bucura de litoralul românesc, timp de 6 zile, alături de alți copii, voluntari și angajați ai instituțiilor sociale și de cult din eparhia noastră.

 

1.Informaţii generale

Titlul proiectului

„Bucuria coplărie pe litoral”

 

Locul de desfăşurare a proiectului

Litoralul românesc, Municipiile Mangalia și Constanța

 

Durata proiectului

Activitățile se vor derula în prioada 13 iunie – 4 septembrie 2022.

 

Rezumatul proiectului

Participarea a 300 de  copii care nu ajuns niciodată pe litoral, din parohiile rurale și urbane, la activități de recreere și ateliere tematice în perioada vacanței de vară. Pe lângă bucuria de a „cunoaște” Marea Neagră, ne propunem în anumite momente ale zilei, mai ales seara, citirea textelor filocalice și familiarizarea copiilor cu rugăciunea și scrierile sfinților isihaști, după cum ne îndeamna Anul omagial si comemorativ dedicat de Patriarhia Română.  

 

2. Descrierea Proiectului

Justificarea proiectului

 

Lipsa resurselor finaciare necesare unui trai decent, produce de multe ori sentimentul izolării sociale și a excluderii comunitare, mai ales pentru copiii care provin din familii monoparentale sau cu venituri mici. Cei mai mulți dintre ei, nu au reușit să plece în vacanță, mai departe de localitatea natală, mai ales pe litoral. Frustrarea este mai mare, atunci când copiii care au părinți care își permit un concediu se laudă în clasă sau în comunitate cu aceste lucruri, iar sentimentul care incearcă sufletul unui copil care nu a fost niciodată plecat in vacanță, este greu de descris în cuvinte.

 

Argument statistice

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul sărăciei sau excluziunii sociale în rândul copiilor români a crescut. În 2020, 36% dintre copii erau incluși în categoria de risc, cu 0,5% mai mult față de 2019. Așa se face că 3 din 10 copii ai României cresc în sărăcie, iar categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii cu dizabilități, copiii de etnie romă, copiii instituționalizați și cei cu părinți plecați la muncă în străinătate. Conform datelor statistice, cea mai acută nevoie a copiilor din mediul rural este dezvoltarea activităților formatoare extrașcolare. Componenta extracurriculară este utilă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor, pentru compensarea lipsei atenției primite din partea părinților și pentru integrarea lor în comunitate spre a deveni viitori adulți asumați și responsabili.

Scopul proiectului

Oferirea unei vacanțe de 6 zile la mare, pe litoralul românesc pentru 300 de copii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului care nu au ajuns niciodată să se bucure de această experiență. Pe lângă activitatea recreativă, dorim să deprindem copiii participanți cu textele filocalice și practicarea rugăciunii în comun.

Obiectivele proiectului

  • Identificarea copiilor din parohie care să participe la acest proiect social eparhial;
  • Identificarea și implicarea  voluntarilor(cadre didactice, tineri și studenți voluntari, preot) din parohie și mediul studențesc dispuși să ofere servicii voluntare;
  • Identificarea spațiului adecvat pentru deplasarea copiilor.
  • Realizarea unui parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului pentru a identifica un spațiu de cazare optim si serviciile conexe (hrană, spații de socializare, etc).
  • Găsirea unui transportator pentru copiii care fac deplasarea  pe litoralul românesc;
  • Identificarea unor sponsori care să contribuie pentru acest proiect social;
  • Îmbunătățirea calității petrecerii timpului liber al copiilor din parohie;
  • Apropierea copiilor de Biserică prin intermediul posibilităților de dezvoltare personală, educațională și spirituală.

 

Beneficiari:

  • Copiii din parohiile rurale și urbane care provin din familii cu venituri foarte mici și care nu au reușit să ajungă niciodată pe litoral.

 

Locul de desfășurare:

Litoralul românesc, Municipiul Mangalia si alte stațiuni

 

 Data desfășurării:13 iunie – 4 septembrie 2022

 

Indicatori:

  • Sprijnirea a cel puțin 300 de copii din medii dezavantajate din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului;
  • Vor fi implicate cel puțin 50 de parohii și 10 ONG-uri eparhiale.

Alături de

Parteneri:

  • Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași care va oferi apriximativ 50 de voluntari;
  • Asociația „Sf. Martir Voievod Constantin Brâncoveanu”;
  • Protopopiate, mănăstiri, parohii și ONG-uri de pe curpinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului;
  • Sponsori și donatori,                         

............care vor face ca această vacanță să fie unică și de neuitat.

(Pr. Ilarion Mâță)