În contextul desfășurării programului social-cultural eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine!”, în duminică după Înălțarea Sfintei Cruci, 17 septembrie, la Biserica ”Sf. Împărați” din orașul Bacău, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți băcăuani aflați sub protia PC părinte Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău. La sfârșitul acesteia, ierarhul a rostit rugăciunea de binecuvântare a elevilor la început de an școlar și a împărțit rechizite, acestea fiind oferite elevilor defavorizați prezenți.
La parohia ,,Sf. Împărați” din orașul Bacău a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți ce au însoțit în rugăciune pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Chiriarhul Romanului și Bacăului.
Arhipăstorul, în cuvântul Său, a îndemnat poporul prezent la luarea și asumarea Crucii personale în perspectiva mântuirii.
Preacucernici părinți, iubiți credincioși și credincioase, iubiți băcăuani, întradevăr o sărbătoare distinsă la Bacău la această biserică, în care ne-am rugat unii pentru alții ca Dumnezeu să trimită o picătură de har în sufletele noastre receptive de ceea ce Dumnezeu face pentru noi în lumea acesta care ne pregătește pentru a intra în Împărăția Sa cea veșnică. Crucea spirituală este virtutea de a accepta durerea și necazul pentru Hristos purtând-o cu demnitate pe umeri și de a ne accepta așa cum suntem.
Liturghia nu este doar sacramentală, ci are și o lucrare dincolo de pragul bisericii. De vreme ce ieșim din careul sfintei biserici, noi trebui să împlinim Liturghia de după Liturghie, care de fapt este taina fratelui care este aceea de participare la Taina persoanei celuilalt fără să ne confundăm cu ea.
Astăzi, după ce am cinstit pe Maica Domnului prezentă în icoana istorică ce s-a adus spre închinare, după oficierea Sfântului Maslu din aceste zile și după Sfânta Liturghie, iată încheiem apoteotic, cu un program special în cadrul Centrului nostru eparhial prin care încercăm să facem Ortodoxie și Ortopraxie , împlinind astfel voia lui Dumnezeu. Ea se răsfrânge asupra noastră din motiv ce suntem receptivi și receptacoli la ceea ce face Dumnezeu pentru noi în Biserica Sa văzută de pe pământ.
La finalul Liturghiei, părintele paroh Adrian Ciobanu a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântarea ca în Bacău să ajungă Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu, moaștele sfântului Antipa de la Calapodești aflate în catedrala arhiepiscopală Sf Cuv Parascheva din Roman, totodată explicând credincioșilor prezenți însemnătatea și vechimea programului social-cultural eparhial ”Lăsați copiii să vină la Mine!” și despre impactul său pozitiv asupra întrajutorării anuale a câtorva mii de copii defavorizați de pe raza canonic-administrativă a Eparhiei.
Ierarhul a citit, apoi, rugăciunea de binecuvântare a copiilor care încep școala și de luminare a minții la învățătură, fiind oferite rechizite dinainte pregătite, spre bucuria tuturor copiilor prezenți.
(pr. Daniel Marari)