Proiectul eparhial „Cei din catedrale ajută spitale! (17-23 aprilie 2020)*

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin toate unitățile de cult, protopopiate și ONG-urile eparhiale, a întreprins vaste activități de asistență socială și socio- medicală cu scopul limitării efectului răspândirii pandemiei cu coronavirus (COVID-19) și sprijinirii celor mai vulnerabile persoane din comunitățile eparhei.

Raportul alocării resurselor umane și financiare în cadrul proiectului eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale”, prin date colectate de la protopopiate și ONG-urile eparhiale implicate în acest proiect, sunt următoarele:

          S-au înregistrat 864 solicitări prin intermediul call center-ului Sectorului eparhial de Asistență Socială și Medicală, telefoanelor de urgență ale DGASPC Bacău, emailului sau adresate preoților slujitori, părinților protopopi și reprezentanților ONG-urilor eparhiale, dintre care:

-  526 rezolvate la nivelul unităților de cult;

-  338 soluționate în parteneriat cu ONG-urile eparhiale sau alte insituții sociale ale statului.

          Parohiile care au desfășurat acțiuni în comunitate au fost în număr de 34 iar 135 de voluntari și angajați ai unităților de cult au fost implicați în această perioada în cadrul proiectului.

         

          Raportul financiar este constituit din alocarea sumei de 63.390 lei pentru următoarele capitole de cheltuieli:

- hrană caldă:  8.224 lei;

- pachete alimentare: 46.559 lei;

- apă îmbuteliată: 950 lei;

- cumpărături de primă necesitate: 977 lei;

- plată facturi utilități : 3.570 ;

- servicii medicale: 2.350 lei;

- donații produse igienico – sanitare: 760 lei.

 

          Mai jos veți regăsi pe scurt, cele  mai evidente acțiuni desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului, în perioada 10 - 16 aprilie 2020:

 

1. Fundația „Episcop Melchisedec” a oferit daruri și pachete cu alimente cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului;

2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos,  Protopopiatul Moinești  a întreprins o vastă acțiune de asistență socială și socio-medicală cu scopul limitării efectului răspândirii pandemiei cu coronavirus (COVID-19).

3. În contextul întâmpinării celui mai important moment spiritual al creștinilor din timpul anului, Învierea Domnului Hristos, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în perioada 16-18 aprilie 2020 a oferit  pachete cu alimente neperisabile și alte daruri  pentru 150 de persoane.

4. Angajații Complexului rezidențial socio-medical pentru persoanele vârstnice din Hârja, au fost testați preventiv pentru COVID-19 de către angajații DSP Bacău.

5. Complexul de servicii socio – medicale pentru persoane vârstnice al Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja a primit donație de la Societatea Ever Energy, cu sediul social în Municipiul Onești, județul Bacău, un tunel dezinfectant mobil pentru căile de acces interioare și exterioare ale complexului de clădiri.

 

Parohiile, Protopopiatele și ONG-urile eparhiale au fost implicate zilnic în sprijinirea a numeroase persoane vulnerabile, mai ales vârstnici izolați și bolnavi din 30 comunități rurale și 4 urbane.

 

          Toți cei interesați să sprijine acțiunile de asistență socială și socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, sunt rugați să apeleze la 0800800368 (Tel Verde inițiat de Patriarhia Română) sau la 0749666581 (call center al Sectorului de Asistență Socială si Medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar voluntarii se pot înscrie în programele de intervenție socio-medicală ale eparhiei la adresa de mail voluntariarb@gmail.com.

*Raportul activităților de asistență socială și medicală (perioada 17– 23 aprilie 2020), în contextual pandemiei cu coronavirus (COVID-19)

(Pr. Ilarion Mâță - Consilier eparhial la Sectorul de Asistență Socială și Medicală)