Proiectul „Dor de casă, dor de mamă, dor de Biserică” implementat în Parohia Vad-Iucșa

Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Vad din Protopopiatul Roman se desfășoară proiectul Dor de Tară, dor de mamă, dor de Biserică, acesta făcând parte din Proiectul Național  Biserica- familia romanilor de pretutindeni.

          Acest proiect are ca parteneri educaționali Clubul Copiilor Roman, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Roman și Biblioteca Comunei Bozieni, sub îndrumarea și coordonarea preotului paroh Cristinel Capraru.      

         Proiectul se înscrie între celelalte activități cultuale și filantropice desfășurate în Parohia Vad și urmărește dezvoltarea sentimentelor de solidaritate, demnitate și fraternitate în această comunitate, de conștientizare a rolului familiei și al Bisericii în viața fiecărui creștin, atât din România, cât și din diaspora. Acest proiect urmărește dezvoltarea creativității copiilor, dar și întărirea sentimentelor de identitate, dorul de casă, dorul de părinți și de copii reușind să atenueze, printr-o strânsă legătură cu familia, cu Biserica, cu cei din comunitatea locală, distanța fizică față de cei dragi plecați peste hotarele țării.

          Prin vânzarea lucrărilor primite în dar de la parteneri, cei implicați în proiect au reușit să realizeze fondurile necesare unor activități filantropice ce au fost direcționate către copiii din parohie cu nevoi speciale, urmărindu-se ca pe viitor să fie achiziționat și un videoproiector necesar activităților catehetice parohiale.

          Principala activitate a avut loc în ziua de 7 martie 2021 în Așezământul Filantropic „Părintele Cuvios Calistrat Ifrim”, unde un grup inimos de copii a adus prinos de recunoștință prin cântec și poezie celei mai iubite ființe de pe pământ – Mama. La sfârșitul programului s-a prezentat un film cu mesaje prilejuite de acest eveniment din partea copiilor și a nepoților aflați în diaspora. În această atmosferă plină de emoție, voluntarii au împărțit câte o floare și o felicitare doamnelor prezente. Nu au fost uitați nici cei de acasă, activitatea continuând în parohie prin prezentarea mesajelor video celor care nu au fost la serbare. De asemenea, a fost realizat un grup privat pe messenger dedicat enoriașilor din diaspora și de acasă, o punte de legătură care să micșoreze dorul față de cei dragi.

            „Pe viitor, în cadrul acestui proiect, ne dorim organizarea unui mic spectacol de muzică populară având ca interpreți fiii satului, artiști consacrați sau amatori. În funcție de situația pandemică, acest spectacol se va desfășura în prima duminică de după Adormirea Maicii Domnului (Duminica migraților români) în curtea parohiei, având în vedere că în luna august cei mai mulți credincioși din diaspora sunt în concediu și pot veni acasă”, a spus părintele paroh Cristinel Capraru.

   (Pr. C. C.)