Proiectul „Tânărul Băcăuan în An Centenar - Despre Valorile care Unesc un Neam” a debutat miercuri, 15 august 2018, ora 17,00 la Universitatea „George Bacovia” Bacău. Proiectul, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, este implementat de către Fundația ”Episcop Melchisedec” - Fililala Bacău în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Bacău și protopopiatul Bacău, în perioada 15-19 august 2018. Proiectul se adresează unui număr de 100 de tineri din municipiul Bacău și 30 de voluntari din cadrul ASCOR Iași și Bacău și ATOR Onești.
Întâlnirea a debutat cu rostirea unei rugăciuni de binecuvântare a tinerilor prezenți, după care, părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim adresat tinerilor prezenţi din orașul Bacău.
În continuare, domnul Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău s-a adresat celor prezenți, vorbindu-le despre credință, ca virtutea prin care iubim aproapele, arătându-și totodată bucuria cofinanțării acestui proiect adresat tinerilor băcăuani.
A urmat cuvântul părintelui Eugen-Ciprian Ciuche, consilier al Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și vicepreședinte al Fundației „Episcop Melchisedec”-Filiala Bacău, care a arătat rolul valorilor care au unit și menținut ulterior unitatea românilor în timpul celor 100 de ani de existență a statului național. De asemena preotul Ciuche a subliniat rolulul proiectului de a perpetua aceste valori prin intermediul virtuților creștine.
La final preotul Florentin Vornicelu, coordonator al activităților din proiect a oferit detalii despre programul celor cinci zile, urmat apoi de unul dintre voluntarii prezenți, care a dat glas așteptărilor pe care le are în urma întâlnirilor cu cei 100 de tineri din municipiul Bacău.
Seara a continuat cu vizionarea filmului „7 Cuvinte”a părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, după care tinerii au servit masa și au fost cazați la internatul Colegiului Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău.
Menționăm faptul că în cadrul acestui proiect tinerii vor participa la sesiuni de informare cu privire la personalitățile care s-au implicat la Marea Unire de la 1918, vor vizita biserici și muzee din municipiul Bacău, vor asista la Conferința cu titlul „Valorile care unesc un neam” susținută de părintele arhimandrit Nicodim Petre de la Iași, în ultumele zile ale evenimentului cultural-catehetic și filantropic se vor deplasa în excursie pe ruta Bacău – Borzești – Hârja – Mănăstirea Măgura Ocnei și retur. Tot acum își vor etala aptitudinile personale în cadrul unei serate a talentelor și vor avea asigurate cazarea și trei mese pe zi.
(Pr. Eugen-Ciprian Ciuche)