Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 26-30 august 2021, parohiile Orbeni 1, Orbeni 2, Lehancea și Căbești 1 au desfășurat Proiectul eparhial catehetic „Vacanță în tinda Bisericii” și astfel s-au finalizat activitățile de acest tip în fiecare comunitate a Protoieriei Sascut.
Parohiile Orbeni 1 și Orbeni 2 au desfășurat activitățile școlii de vară împreună, prin atenta coordonare a părintelui Nădejde George Daniel și a părintelui Căsăneanu Ionuț. Moto-ul de anul acesta al copiilor a fost “Crede și trăiește prin fapte bune”. Fiecare zi a început cu programul de rugăciune, după aceea desfășurându-se o multitudine de activități: a fost prezentată istoria bisericilor și a zonei, apoi copiii au participat la un atelier de desen. De asemenea, participanții au ascultat pilde creștine, prin acestea încercându-se întărirea credinței celor mici și înmulțirea faptelor bine plăcute lui Dumnezeu („Pilda creionului”, „Pilda lui Vasile”).
Vremea neprielnică din aceste zile nu i-a oprit pe tinerii celor două comunități de la activitățile sportive care erau în plan, astfel, ei s-au deplasat către sala de sport din comună, unde au realizat diferite competiții și jocuri împreună cu voluntarii și enoriașii implicați.
Parohia Lehancea a implicat un număr de 25 de copii în aceste activități, iar de buna desfășurare a lucrurilor s-a ocupat părintele Lupu Bogdan, împreună cu voluntarii și profesorii din parohie. Cei mici au vizitat Stația de pompieri din comuna Podu Turcului, unde au putut observa din ce este compus un echipament de protecție în caz de incendiu, dar și autospecialele unității și, de asemenea, au avut ocazia să folosească împreună cu personalul din acel loc, furtunul de stingere a incendiilor. De asemenea, copiii au participat la diferite ateliere de pictură și desen, întreceri sportive, activități în natură, iar în fiecare zi au servit masa împreună.
În Parohia Căbești 1, părintele Chitic a realizat împreună cu cei mici o multitudine de activități, diversificate pe categoriile de vârstă a copiilor implicați. Au fost desfășurate activități și concursuri sportive, plimbări în natură, excursie la Salina din Târgu Ocna, iar agenții din cadrul Postului de Poliție Podu Turcului au prezentat atât autospecialele din dotare, dar și metode de prevenție și rezolvare a situațiilor dificile.
La final de proiect, părintele protoiereu Vasile Abageru a subliniat următoarele:
"Școlile de vară desfășurate în parohiile Protoieriei Sascut au constituit o modalitate prin care s-a oferit copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanța de vară. Pentru îndeplinirea acestui deziderat și-au dat concursul pe lângă preoți și familiile lor, și credincioși, cadre didactice, voluntari, instituții publice, sponsori etc., fiecare aducându-și propria sa contribuție la programa zilnică, la jocurile și conținuturile activităților, adaptate pentru a transmite copiilor un profund caracter duhovnicesc al programului și pentru a aduce cât mai multă bucurie în sufletele lor, pentru a le arăta că Biserica face parte din viața lor, iar preotul are și el suflet de copil. În acest sens, școlile de vară organizate în protoieria noastră, au avut ca scop principal aprofundarea și întărirea sentimentului religios-moral prin jocuri și activități diversificate, prin intermediul cărora copiii să poată transpune în fapte învățăturile dobândite la ora de Religie sau în cadrul programelor parohiale. Mulțumim pe această cale tuturor preoților și doamnelor preotese din cele 67 de parohii ale protopopiatului, voluntarilor, credincioșilor și tuturor celor implicați în acest proiect."
Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut