Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim, a fost implementat şi în Protopopiatul Moineşti Programul Social Eparhial, intitulat "Bolnav am fost şi m-aţi cercetat".
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim, începând cu luna februarie a acestui an, Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a implementat un nou Program Social Eparhial, intitulat "Bolnav am fost şi m-aţi cercetat".
Prin acest program se urmăreşte a oferi, persoanelor bolnave de pe tot cuprinsul Eparhiei, atât asistenţă spirituală, cât şi materială, pentru a putea depăşi situaţiile dificile în care se află beneficiarii acestui program, cât şi membrii familiilor acestora.
Cu prilejul Zilei internaționale a bolnavilor (11 februarie), un sobor de preoți slujitori din Protopopiatul Moinești, sub protia părintelui protopop Costel Mareș, alături de preoții de caritate Porea Valeriu și Turcu Gheorghe, au oficiat Taina Sfântului Maslu la bisericile "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon" din cadrul "Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrica" Dărmănești și din cadrul "Spitalului Municipal de Urgență" Moinești, rostind cu acest prilej rugăciuni atât pentru sănătatea bolnavilor cât și a personalului medical din cadrul acestor centre.
Părintele protoiereu C. Mareș, în cuvântul său a transmis şi mesajul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, adresat tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești din eparhie, aflaţi în suferinţă:
„Nu există persoană umană care să nu fi experimentat măcar o dată în viață amarul gust al suferinței. Însă, trebuie să ne asumăm crucea bolii și a necazurilor deoarece ea este parte integrantă a vieții noastre și tocmai din acest motiv Hristos spune apostolilor: „În lume necazuri veți avea” (In. 16, 33). Viețuirea în cel mai autentic duh creștin nu ne garantează siguranța existenței în afara oricărei neplăceri generate de boală în lumea aceasta, ci ea confirmă capacitatea noastră de înțelegere a faptului că bucuria izvorăște din profunzimile crucii: „Prin cruce s-a adus bucurie la toată lumea”.
Chiar dacă atât boala, cât și vindecarea au ca punct de plecare sufletul și mai apoi trupul, acțiunea terapeutică a Bisericii este orientată spre omul întreg. Vă îndemn așadar să încercați să înțelegeți suferința ca o cale a întâlnirii noastre cu Dumnezeu, o taină a transfigurării întregii naturi umane.
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin centrele social-caritabile pe care le coordonează, acordă o importanță deosebită tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești care sunt greu încercați de suferință și boală, oferind prin personalul medical specializat posibilitatea reabilitării și recuperării integrității lor spirituale și trupești.
Rugăm pe Domnul Iisus Hristos, Marele Tamaturg, să aducă alinare tuturor celor aflați în grea suferință, în spitale sau la domiciliu, să le vindece bolile sufletești și trupești, să-I binecuvânteze cu iubirea Sa milostivă care pe toate le împlinește, iar această inițiativă să fie o șansă în plus pentru cei care trăiesc cu speranța în ajutorul darului lui Dumnezeu.”
La finalul acțiunii toți cei prezenți au primit în semn de binecuvântare o iconiță, iar beneficiarii serviciilor oferite prin intermediul celor două unități spitalicești au primit și pachete cu alimente. (Cristian Balaban)