Marţi, 10 noiembrie 2015, la Iaşi a avut loc festivitatea de încheiere a proiectului „Alege Şcoala”, ediția a patra. Acest proiect s-a derulat în perioada martie – noiembrie 2015 fiind rodul muncii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română.
Beneficiarii acestui proiect au fost 850 de copii şi 500 de părinţi din regiunile de dezvoltare București Ilfov, Muntenia Sud, S-E și N-E. Astfel, au fost implicate în mod concret și responsabil 25 de parohii aflate în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi alte 25 în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
După cuvântul de deschidere, au urmat mesajele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cel al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, precum şi alte diferite alocuţiuni din partea formatorilor, coordonatorilor şi a oficialităţilor locale.
Partea centrală a întâlnirii a constituit-o scurta prezentare a proiectului, precum şi a rezultatelor înregistrate în centrele „Alege Şcoala”, realizată de către Pr. Dr. Constantin Năclad – Manager Proiect „Alege Şcoala”, care a subliniat faptul că în cadrul proiectului s-a creat și dezvoltat o rețea regională pentru îmbunătățirea educației, prin înființarea și dotarea a 50 de Centre educațional-inovative, ce au furnizat și vor furniza în continuare, servicii de consiliere și asistență educațională.
La acest eveniment au fost prezenți din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și preoţii responsabili ai Centrelor educaţional-inovative participante la proiect: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Berzunţi (Protopopiatul Oneşti), „Sfântul Spiridon” – Parava (Protopopiatul Sascut) şi „Sfântul Ierarh Nicolae” – Trebeş (Protopopiatul Bacău).
„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin proiectul Alege Școala, au luat ființă trei centre educational-inovative în mediul rural și au fost implicați peste 50 de copii și 50 de părinți. Prin setul de măsuri și acțiuni aplicate pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul educațional a copiiilor din mediul urban și rural. Copiii s-au bucurat în perioada desfășurării proiectului de numeroase tabere de vară, dar și de numeroase concursuri cu premii pe etape, activități de alfabetizare, etc. De asemenea tot în această perioadă a fost oferită consiliere și orientare pentru părinții copiilor implicaț. Proiectul s-a dovedit a fi un real succes”, a declarat preotul Daniel Marari –directorul și coordonatorul Centrului Catehetic „Cuvioasa Parascheva“ (Biroul de catehizare) – Sectorul Cultural din cadrul Administrației Eparhiale.