Proiecte social-filantropice desfăşurate în Parohia Traian

A devenit deja o tradiție (10 ani), ca în perioada premergătoare Naşterii Domnului Hristos, credincioșii Parohiei Traian să dăruiască semenilor lor cu dragoste şi conştiinciozitate daruri.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul proiectului Eparhial ,,Vrei să fii bun, de Crăciun?” s-au strȃns aproximativ 60 de pachete cu alimente (zahăr, orez, făină, untdelemn, zacuscă, dulcețuri, compoturi etc.), donate de enoriași, care au ajuns la Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare Hârja” , unde sunt îngrijiți peste 100 de bătrâni, sub ocrotirea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Tot în cadrul acestui proiect eparhial, sub coordonarea părintelui protoiereu Eugen Ciprian Ciuche, 12 copii au primit daruri din partea lui Moş Crăciun. Copiii au scris scrisori Moşului, iar părințíi şi elevii unor colegii şi şcoli băcăuane implicate în proiect, au răspuns pozitiv cererii lor.

De asemenea, tot cu ocazia Sfintelor Sărbători care se apropie, Parohia Traian a devenit partener în proiectul educațional ,,Împreună luminăm suflete”, inițiat de prof. înv. preșcolar Luminița Hoborici (Școala Gimnazială ,,Alecu Russo” Bacău) și prof. înv. preșcolar Alina Trofor (Școala Gimazială ,,Domnița Maria” Bacău). În cadrul proiectului s-a desfăşurat activitatea ,,Încalță un copil de Crăciun”, unde un număr impresionant de copii de la Centrul Maternal Bacău și din parohia Traian au primit încălțăminte, hăinuțe și dulciuri.

,,Când am primit lista cu copiii de la Centrul Maternal, cărora li se adăugau și copiii din parohie, prima întrebare pe care ne-am pus-o eu și colega mea, Luminița, a fost <<Oare vom reuși?>> Dar Dumnezeu lucrează prin oameni! Am prezentat proiectul părinților de la grupele noastre, colegilor din școală, în cadrul activităților de catedră, prietenilor și cunoscuților. Imediat s-au alăturat demersului nostru părinți, colege educatoare din Bacău împreună cu părinții de la grupele dumnealor, Inspectoratul Județean de Jandarmi, oameni cu suflet mare, iar în decursul câtorva zile fiecare copilaș din listă avea pregătită o cutie cu cadouri. Dumnezeu să le răsplătească frumoasele fapte! Sărbători cu sănătate și bucurii tuturor!” – prof.Alina Trofor

,,Ca o completare, aș dori să adaug faptul că, bucuria și dragostea cu care credincioșii din parohia noastră au dăruit din puținul lor semenilor, se datorează deprinderii de a dărui formată din copilărie, în școală și în familie. Dumnezeu să le dăruiască sărbători cu sănătate, pace, bunăstare în familiile dumnealor!” – preot paroh Gavril Trofor

(Pr. G. T.)