Proiect social-filantropic implementat în parohiile din Protoieria Sascut

04 Noiembrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în a patra zi a lui Brumar, în Parohia Conțești, Protopopiatul Sascut, a fost inaugurat pentru seniorii parohiei, "Centrul de socializare și petrecere a timpului liber pentru persoane vârstnice".

Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Iaochim a fost părintele Ciuche Ciprian Eugen, consilier al Sectorului social-filantropic și misionar, însoțit de Pișcu Carla asistent social, alături de părintele protoiereu Vasile Abageru, părintele secretar Alexandru Grigoraș, părintele Gabriel Ciprian Albu, asistent social.

Împreună cu părintele paroh Miron Ionuț Constantin, soborul de preoți a săvârșit slujba Sfeștaniei, binecuvântând lucrările și activitățile care se vor desfășura în cadrul acestui proiect.

Prin cuvintele de învățătură rostite de părintele consilier și de părintele protopop, a fost evidențiată necesitatea implicării Bisericii prin reprezentanții săi în activități care să vină în întâmpinarea nevoilor sociale, morale și totodată culturale ale persoanelor vârstnice. 
Elevii de la Școala Gimnazială Sascut, structură Sascut-Sat, reprezentată prin doamna director adjunct Carmen Stanciu, coordonați de doamnele învățătoare Maria Dumitru și Anișoara Stan, îmbrăcați în frumosul port popular moldovenesc au susținut în biserica parohiei un emoționant moment cultural-artistic, constând în poezii și pricesne bisericești. 

În continuarea programului, domnul consilier parohial Mihai Sandolache a prezentat un referat cu tema "Tradiții răzășești din ținutul Sascutului" (satul cu o sută de fântâni).

Persoanele participante la această activitate denumită “Șezătoarea - suflet din sufletul neamului meu”, au împărtășit copiilor amintiri despre obiceiuri străvechi din tradiția culinară țărănească. Doamna Simona Pavel, membră a comitetului parohial a prezentat un material având ca obiect monografia satului Conțești cu origini răzești, lucrare ce a avut la bază izvoare orale.

Gazda evenimentului, părintele paroh, a prezentat o retrospectivă a lucrărilor desfășurate împreună cu seniorii parohiei pe parcursul celor șase ani de activitate pastoral-misionară. Discuțiile libere ale seniorilor au animat asistența, făcând o anamneză a trăirilor "vârstei celei fericite", povestind cu nostalgie și umor momente din experiența lor personală și din cultura satului românesc. Întâlnirea seniorilor s-a bucurat și de prezența doamnei-senioare, artist plastic Georgeta Manea, care și-a exprimat în culori vii și cuvinte necesitatea păstrării filonului viu al sentimentului național autentic românesc. La final au fost binecuvântate și gustate preparatele tradiționale pregătite după rețete vechi de senioarele satului Conțești.

Tot în această zi, a avut loc în Parohia Sascut-Târg, sub coordonarea părintelui paroh Graur Săviță, identificarea persoanelor care vor participa la implementarea proiectului social filantropic din parohie, în următoarea perioadă.
 Ziua s-a încheiat cu o activitate desfășurată de Liceul „J. M. Elias” din Sascut în parteneriat cu Parohia Sascut Târg, unde tinerele vlăstare au prezentat programele de voluntariat ce se vor derula în perioada din Postul Crăciunului, dedicate persoanelor vârstnice și copiilor nevoiași.(pr Albu Gabriel)