Proiect eparhial în sprijinul copiilor și bătrânilor aflați în grija Bisericii la Hârja

La îndemnul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, începând cu luna septembrie s-a lansat proiectul eparhial destinat sprijinirii copiilor și bătrânilor aflați în grija Bisericii în cadrul Așezământului social-filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja.

Proiectul constă în lansarea unei campanii de strângere de produse de curățenie, scutece de unică folosință pentru adulți și alimente neperisabile necesare pentru prepararea hranei beneficiarilor serviciilor oferite prin intermediul Asociație „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”: 105 de vârstnici instituționalizați, 20 de copii și 20 de bătrâni îngrijiți la domiciliu.

Deși periodic, cu precădere în perioada posturilor mari de peste an, în unele parohii s-au organizat astfel de colecte, Asociația de la Hârja face cu greu față cheltuielilor lunare, care se ridică la aproximativ 200.000 de lei, de aceea orice sprijin este bine-venit.

Eventualele donații financiare sunt folosite cu precădere în sprijinul copiilor și tinerilor beneficiari ai centrului de zi, pentru care se achiziționează rechizite, haine și încălțăminte sau se acordă burse pe parcursul întregului an școlar. Pentru cei care doresc să sprijine și sub această formă este deschis contul RO90RNCB0030128065570001 – BCR Onești. Informații suplimentare pot fi găsite pe site-ul oficial al Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, în secțiunea Donează (http://caminharja.ro/doneaza/).

 

Proiectul a debutat la Bacău

În deschiderea proiectului, parohiile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Bunavestire” din Bacău, sub coordonarea preoților parohi pr. Adrian Ciobanu, respectiv pr. Iulian Mușat, cu sprijinul părinților coslujitori – pr. Ionuț Ilie Comisu, pr. Ionuț Căsăneanuși pr. Ion Chiribău – au organizat o colectă, în urma căreia s-au adunat: 353 litri de ulei, 26 de cutii de mazăre, 59 cutii de suc de roșii, 10 baxuri de apă minerală, 2 baxuri de șervețele de masă, 75 de conserve, 207 kg de mălai, 371 kg de făină de grâu, 272 kg de orez, 186 kg de zahăr, 221 pachete de paste făinoase, 24 cutii de fasole, 3 cutii de sare, 33 pachete de biscuiți, 24 cutii de pate, 10 kg de fasole, 5 pachete de griș, 8 kg de arpacaș, 24 cutii de mazăre, 24 de conserve de ton, 3 litri de oțet, 2 plicuri de cacao, 2 cutii de ceai, 2 borcane cu miere, 2 pachete de cafea, 24 role și 6 baxuri de hârtie igienică, 2 baxuri de șervețele umede.

Delegațiile celor două parohii băcăuane au transportat ajutoarele la sediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja, având cu acest prilej ocazia de a vedea la fața locului cum sunt îngrijiți zilnic peste 100 de bătrâni și zeci de copii.

***

Înființată în urmă cu zece ani de IPS Părinte Ioachim, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a devenit astăzi una dintre cele mai cunoscute și apreciate instituții social-filantropice din zona Moldovei și de pe cuprinsul Patriarhiei Române.

”Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice” sprijină în permanență peste 100 de bătrâni prin oferirea de servicii socio-medicale acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, fiind unul dintre cele mai moderne și mai mari centre de acest gen din țară. Acestuia se adaugă „Centrul de zi pentru copii”, care are în grijă 20 de copii și tineri din comuna Oituz (jud. Bacău) și comuna Brețcu (jud. Covasna). Acesta este destinat copiilor proveniți din familii monoparentale, dezorganizate sau care trăiesc sub pragul sărăciei.

Un loc aparte între activitățile Asociației îl ocupă și ”Serviciul de îngrijire a bătrânilor la domiciliu”, de care beneficiază 20 de bătrâni din comuna Oituz (jud. Bacău) și comuna Brețcu (jud. Covasna), persoane vulnerabile, singure, care nu au capacitatea de susținere și gestionare a propriei vieți.

Pe lângă aceste servicii, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja realizează activități dedicate tinerilor liceeni, prin cele trei Centre de tineret și voluntariat, în parteneriat cu trei colegii din Onești, fiind un model de bună-practică pentru oricine dorește să se implice într-o activitate social-filantropică săvârşită pentru oameni şi comunităţile lor, în spiritul învăţăturii creştine. (Mioara Ignat)