Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în perioada 8-12 iulie 2019, la mănăstirea cu hramul „Sfinţii Petru și Pavel” din comuna Lipova, Protoieria Bacău, s-a desfăşurat proiectul cultural-catehetic al școlii de vară „Copilul de astăzi -Viitorul de mâine”. Acest proiect este o colaborare între primăria comunei Lipova, Unicef România și mănăstirea băcăuană. În activitate au fost implicați 200 de copii și tineri din satele ce formează comuna Lipova. În ziua de 11 iulie a.c. a fost prezent din partea Centrului eparhial părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Sectorului Cultural. Acesta a transmit un cuvânt de binecuvântare și apreciere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a felicitat organizatorii.
La mănăstirea cu hramul „Petru și Pavel” din comuna Lipova, preț de o săptămână, s-a derulat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, un proiect inedit care a urmărit implicarea copiilor înscriși în tot felul de activități catehetice, educative, creative și recreative, urmărindu-se totodată și implementarea activităților care au drept scop promovarea drepturilor copiilor vulnerabili și ale persoanelor vârstnice. Astfel, s-a creat o emulație duhovnicească cu totul aparte, această zonă fiind un model de bune practici catehetice și sociale.
Peste 200 de copii și tineri au participat la rugăciuni și ore de religie în aer liber, ateliere de pictură, handmade, activități ludice, activități sportive, dansuri populare, limba engleză. S-au format grupuri de discuții pe teme de interes: Știu tot despre Europa, drepturile copiilor, responsabilitatea civică etc.
„Suntem la ediția a patra a Școlii de Vară, un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Lipova și Unicef România, Servicii comunitare pentru copii și Mănăstirea „Sfinții Petru și Pavel” din comuna noastră. Acest proiect a venit în sprijinul familiilor defavorizare cu mulți copii, dar lor li s-au adăugat și copii din familii fără probleme financiare. Aceștia, pe lângă multiplele activități culturale, primesc și câte o gustare la prânz. Alături de noi se află și voluntari care ne ajută în activitățile frumoase pe care le desfășurăm. Anul acesta am dezbătut teme precum: Lupta împotriva agresivității, Să călătorim și să cunoaștem Europa, Fără ură cu toleranță, Drepturile copilului. Ne dorim ca și pe parcursul anilor viitori să continuăm acest proiect de suflet", a declarat Ionela Anchidin, asistent social al Primăriei Lipova și coordonator al proiectului.
La eveniment, în calitate de invitat special, a participat și domnul Mihai Buganu, de la DGASPC București.
„Centrul nostru are un parteneriat cu primăria Lipova de câțiva ani. Anul aceste ne-am implicat în partea de pregătire a voluntarilor. Centrul nostru are misiunea de a ajuta tinerii și copiii, prin activitățile pe care le desfășurăm, pentru a înțelege cât este de importantă o alimentație sănătoasă, cât de important este să se implice în colectarea și reciclarea deșeurilor, precum și de a forma o gândire constructivă la nivel european”, a declarat doamna Nadia Morărașu, coordonator al Centrului de informare Europe Direct Bacău.
(P. Cuv. Părinte Ignatie Popa)