Sub mottoul “În temniţă am fost şi aţi venit la Mine”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim - Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Asociaţia Socio-Medicală „Siloam”- Mănăstirea Bunavestire Tisa Silvestri, desfăşoară începând cu 14 noiembrie 2017, în Penitenciarul pentru tineri şi femei din Bacău, un Program terapeutic şi de conştientizare destinat persoanelor dependente de alcool, droguri şi alte substanţe psihoactive.
Proiectul denumit „Alege Libertatea” este implementat de Pr. Liviu Burlacu – vicepreşedinte al Asociaţiei, psiholog Cojoc Maria-Livioara, însoţiţi de psihologii voluntari Ovidiu Capătă, Geanina Lungu şi Andreea Panţiru.
Necesitatea acestui Program derulat în stagii de câte zece săptămâni a rezultat din faptul că foarte multe dintre infracţiunile ce au dus la pedeapsa cu închisoarea au fost săvârşite sub influenţa alcoolului sau a ”etnobotanicelor”. Aceste persoane dacă nu primesc un ajutor specializat pe perioada privării de libertate spre a fi recuperate printr-un program terapeutic specific, într-o proporţie foarte mare după eliberare vor relua consumul şi implicit săvârşirea de infracţiuni care îi vor aduce din nou în temniţă. În plus, datorită dependenţei, există permanent dorinţa de consum, deci şi tentative de introducere în Penitenciar a alcoolului, “etnobotanicelor” (care pot fi uşor “mascate”sub forma ceaiurilor) şi a altor substanţe psihoactive.
Prin acest Proiect, Asociaţia „Siloam” va înfiinţa în Penitenciarul Bacău un “GRUP DE SUPORT AA și NA” format din participanţii la terapie coordonaţi pe viitor de un Consilier educativ din cadrul Penitenciarului, ce va avea drept scop menţinerea abstinenţei celor ce participă la Program, transformarea dintr-un prizonier al alcoolului sau drogurilor într-un OM LIBER, adoptarea unui comportament nou moral concordant cu valorile Ortodoxiei, acordarea de sprijin celor ce sunt condamnaţi şi au nevoie de ajutor pentru a renunţa atât la obsesia consumului, cât şi pentru a stopa tendinţele şi tentativele de introducere în Penitenciar a acestor substanţe.
Această activitate implementată cu aprobarea conducerii Penitenciarului Bacău – Director Dl. Dârţu Sorin, Director adjunct Geanina Ştefan şi cu sprijinul psihologului de penitenciar Mădălina Mătăsaru se doreşte a deveni un Model de bune practici şi Proiect PILOT pentru celelalte Penitenciare din cadrul A.N.P, cunoscut fiind că acesta ar fi primul “Grup de suport AA şi antidrog” din cadrul reţelei de penitenciare ale Agentiei Naţionale a Penitenciarelor.
(pr. Liviu Burlacu)