În perioada 17-21 iunie 2019, în parohiile Drăgușani, Orbeni I și Orbeni II, s-a desfășurat programul cultural-catehetic "Școala din vatra satului", sub egida "Vacanță în tinda bisericii", ediția a III-a.
Timpul se oprește iarăși în parohiile de pe cuprinsul Protoieriei Sascut, unde natura răspunde vacanței de vară cu un năucitor miros de viață, al bucuriei, al fericirii copiilor ce antrenează totul în jur. E vacanța mare! Un vis permanentizat de râsetele, zâmbetele și șoaptele celor mai sinceri oameni: copiii ! E școala după școală. E vacanță în tinda bisericii!
Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, prin purtarea de grijă a părintelui protopop Vasile Abageru, programul a debutat, în tandem, în cele trei parohii, de acesta bucurându-se 80 de copii, astfel:
21 de copii în parohia Drăgușani, preot paroh Negoiță Ionuț, 30 de copii în parohia Orbeni I, preot paroh Nădejde Daniel, și 30 de copii în parohia Orbeni II, preot paroh Stratulat Claudiu.
În contextul Anului Omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), fiecare zi a fost marcată de o anumită tematică vizând obiceiurile și traditiile regăsite la sat. N-au lipsit învățăturile, filmele educative și îndemnurile creștinești din partea preoților coordonatori. De asemenea, copiii s-au descoperit prin cântec, desen și culoare, jocuri de puzzle, au întreprins activități meșteșugărești, iar în aer liber au jucat jocuri de echipă, tenis, șah, etc. .
Mai mult, prin prezența reprezentanților instituțiilor locale: primărie, poliție, ISU, dispensar medical, care au dat curs curiozității copiilor răspunzându-le la întrebările adresate, copiii au înțeles importanța acestor unități în viața de zi cu zi a comunității din care fac parte.
La un moment de rugăciune, în cadrul acestor întâlniri din tinda bisericii, a fost desfășurat și programul catehetic eparhial "Cateheze în parohii", ajuns la a V-a ediție, prin proiectul național catehetic "Satul între tradiționalism și urbanizare".
Programul urmărește să aibă un impact pe termen lung asupra educației copiilor, deschizând acestora calea către prietenie, dorință de a învăța și de a avea o viață reușită, fără a-și uita rădăcinile.
Activitățile au fost susținute de 25 de voluntari (cadre didactice, studenți și liceeni).
La final, preoții au mulțumit tuturor pentru toată dăruirea de care au dat dovadă, pentru implicare și pentru faptul că au reușit să țină copii împreună prin joc și rugăciune, în aceste zile ale Școlii de vară! (pr. Albu Gabriel)