Programul ERASMUS+ al Universității "Vasile Alecsandri" din Bacău s-a desfășurat, în una dintre zilele de implementare, la Asociația "Sf. Voievod Ștefan cel Mare" din Hârja.

În perioada 13-17 mai 2024, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (UBc) a găzduit o nouă ediție a Programului Intensiv Mixt (Blended Intensive Programme - BIP), un nou tip de activitate care poate fi organizată în cadrul Programului Erasmus+, prin noua generație de programe comunitare 2021-2027.

Tematica programului intensiv a fost Sănătatea Mentală și discuții despre Sănătatea în Comunitate și a reunit 30 de studenți străini și români, 7 profesori universitari de la 3 universități partenere ale UBc: HAN University of Applied Sciences (Regatul Țărilor de Jos), Fachhochschule Munster (Germania) și Tallin Healthcare College (Estonia), dar și studenți de la Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din UBc.

Miercuri, 15 mai, grupul de profesori universitari și studenți de la cele 4 universități au poposit la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare" din Hârja, partener al Universității din Bacău pentru a descoperi și aprofunda structura activităților sociale desfășurate de așezământ, pentru a analiza bunele practici implementate în vederea susținerii și integrării sociale a persoanelor dezavantajate în România.

Astfel, Centrul de Recuperare Neuromotorie pentru copii și tineri cu dizabilități „Sf. Parascheva" a găzduit o întreagă zi de activități, cursuri și workshopuri interactive, dar și o prezentare a activității socio-medicale și filantropice pe care Asociația Hârja o desfășoară pe plan local, precum și o sesiune de terapie eco-senzorială, desfășurată în cadru natural al Hârjei, sesiune susținută de terapeuții Centrului de Recuperare Neuromotorie.

Vizita la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice a fost un moment emoționant și marcant pentru oaspeți (îndeosebi cei străini), care au apreciat deschiderea și primirea călduroasă, plină de energie pozitivă, de râsete și bucurie a beneficiarilor noștri, care văzuseră încă de la primele ore ale dimineții autocarul poposind în curte și îi așteptau cu nerăbdare. Participanții Programului BIP - Erasmus+ au admis că interacțiunea cu vârstnicii Centrului a fost o experiență de excepție.

Principalele obiective ale programului intensiv de studii sunt:

  • Responsabilizarea studenților de a acționa și de a analiza diferite puncte de vedere și cunoștințe legate de sănătate, precum și de a pune în aplicare abilitățile practice în diferite medii într-un context internațional;
  • Dezvoltarea competențelor transversale ale studenților (competențe de comunicare, competențe lingvistice, gândire critică, rezolvarea problemelor) și a competențelor interprofesionale/interculturale.

Directorul Departamentului de Kinetoterapie și Terapie Ocupațională - Conf. Univ. Dr. Raveica Gabriela și Coordonatorul programului Conf. Univ. Dr. Marinela Rață au apreciat diversitatea activităților de intervenție medicale și vor continua să ne implice pentru varietatea aplicațiilor terapeutice și practico-didactice pe care Asociația "Sf. Voievod Ștefan cel Mare" le oferă.

 (Bianca Negoiță – terapeut ocupațional, Asociația Hârja)