La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 13-16 mai 2023 în toate protopopiatele Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se desfășoară activități duhovnicești și social-culturale cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea Episcopului Melchisedec Ștefănescu.
În Protoieria Bacău, cu sprijinul Primăriei Buhuși reprezentată de domnul primar Vasile Zaharia, a XXIII-a ediție a Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu au debutat la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”, în cadrul căreia a fost susținut un simpozion despre viața și lucrarea marelui ierarh, precum și un concert de muzică psaltică susținut de către Corala preoților Protoieriei Bacău „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, aflată sub bagheta părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.
Primul invitat al serii a fost părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului care a purtat pașii sufletului auditoriului prin viața și opera Episcopului Melchisedec. Părintele Vicar s-a îngrijit cu multă acribie de cercetarea și edificarea activităților predicatoare, catehetice, pedagogice și duhovnicești ale Ierarhului Academician Melchisedec Ștefănescu. Tocmai aceste însușiri eminamente intelectuale au conturat și lucrarea de doctorat a preacuvioșiei sale, cuprinse ca într-un buchet de valori, în tipăritura apărută la Editura Filocalia și intitulată în mod providențial „Ierarhul Academician Melchisedec Ștefănescu; predicator, catehet și pedagog de vocație”.
În continuare, părintele arhimandrit Andrei Ioniță de la Centrul Eparhial din Roman a prezentat principalele aspecte ale vieții ilustrului ierarh prin intermediul unei prelegeri intitulate „Episcopul Academician Melchisedec Ștefănescu – un ierarh erudit și un dascăl iscusit”. Prin documente istorice, date exacte și fotografii de neprețuit, părintele arhimandrit a așternut la inima celor prezenți cunoștințe de suflet, care vor rămâne alături de ei aievea.
Încheierea acestei seri a fost marcată de recitalul de cântări pascale susținut de corala preoților Protoieriei Bacău „Episcop Melchisedec Ștefănescu”. Cunoscând faptul că episcopul care a adunat astăzi într-un gând atâtea suflete a acordat o atenție deosebită cultului muzical bizantin, îngrijindu-se de tipărirea cărților liturgice, dar și de menținerea vie a cântării bisericești autentice, preoții coralei au adus un smerit omagiu, prin cânt și prin mlădierea muzicii.
La ieșirea din sală, Protoieria Bacău a amenajat o expoziție de pancarte în care se pot vedea în imagini diferite aspecte din viața Episcopului Melchisedec, precum familia sa, câteva din cele peste 600 de cărți și volume publicate, capela-mausoleu unde își doarme somnul de veci, precum și câteva repere cu referire la. derularea Zilelor Episcop Melchisedec.
Programul Protoieriei Bacău din cadrul Zilelor Episcop Melchisedec, ediția cu numărul 23, va continua duminică, 15 mai 2023 la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău acolo unde părintele profesor doctor Nicolae Hurjui va conferenția începând cu ora 18.00 pe teme ce fac referire la viața și opera ilustrului ierarh și va culmina marți, 16 mai, la împlinirea a 131 de ani de la nașterea în ceruri a marelui ierarh Melchisedec.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și aparatul administrativ al Centrului Eparhial, invită toți credincioșii să participe începând cu ora 08.30 la Sfânta Liturghie săvârșită în sobor de arhierei și preoți, care va culmina cu procesiunea către mormântul episcopului Melchisedec de la capela-mausoleu aflată în vecinătatea catedralei arhiepiscopale.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu