Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 9-12 martie a.c., Parohia “Izvorul Tămădurii” din satul Fundu Tutovei, comuna Plopana, Protopopiatul Bacău a organizat un atelier de iconografie pentru copiii din această localitate băcăuană.
Atelierul face parte din programul catehetic-cultural „Icoana-călăuza copilăriei”, care este înscris la concursul național de creație “Icoana și Școala mărturisirii” organizat de Patriarhia Română și implementat în parohiile protopopiatelor prin Sectorul Cultural - Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
La finalul proiectului, cei mai talentați copii, însoțiți de doamna Iosub Cătălina, profesor de Limba și Literatura Română și doamna Paic Nicoleta, profesor de Educație Plastică, profesori ai Scolii Gimnaziale din comuna Plopana, au vizitat Atelierul de icoane al Mănăstirii cu hramul "Buna Vestire" din Tisa Silvestri, șantierul de pictură al bisericii parohiale Holt, atelierul de mozaic al Parohiei "Pogorârea Sfântului Duh"-Șerbănești, precum și atelierul de sculptură Prodimpex din Ruși-Ciutea de lângă orașul Bacău.
În cadrul vizitei șantierului de pictură al Parohiei Holt, domnul pictor Mihai Gabur a explicat copiilor tehnica picturii în frescă:
„Tehnica picturii în frescă este cea mai veche tehnică a picturi murale, dar și cea mai durabilă. Secretul durabilității constă în carbonatarea varului, proces esențial al tehnicii în care pigmenții naturali fuzionează cu varul. În țara noastră este cea mai răspândită tehnică de împodobire a monumentelor ecleziale.“
Micul pelerinaj al copiilor a lăsat în inimile și ființa lor, pe calea descoperirii artei picturii și a sculpturii, dorința de a cultiva frumosul și credința ortodoxă.
(Pr. Daniel Marari)