Program eparhial derulat la Capela Unității de Pompieri din Moinești

Luni, 24 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a avut loc la Capela Unității de Pompieri din Moinești, o activitate din cadrul Programului Social Eparhial derulat de Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sub numele ”În temniță am fost și ați venit la Mine”.


Astfel, începând cu ora 11.00, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor format din 16 preoți ai Protopopiatului Moinești, slujbă la care au participat 15 persoane lipsite de libertate din cadrul Penitenciarului Bacău, însoțite de Părintele Capelan Pr. Mașala Daniel, alături de d-l col. Mihalache Ioan, Inspector Șef ISUJ Bacău, pompieri și numeroși credincioși participanți la acest eveniment.
La finalul slujbei, Părintele Capelan Teșu Cristian a rostit un cuvânt de întărire sufletească adresat invitatelor din cadrul Penitenciarului, în care a reamintit celor de față datoria morală de a vizita pe cei din temnițe, fapt care ne conduce spre întâlnirea cu Hristos, Cel care este prezent în toți semenii noștri aflați în situații sufletești apăsătoare. De asemenea, părintele a adresat mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea oferită la organizarea acestei activități, cât și d-lui col. Mihalache Ioan, care a făcut toate demersurile necesare pentru buna desfășurare a întâlnirii de suflet, dintre cadrele militare și persoanele lipsite de libertate.
 A urmat apoi o agapă, împletită cu elemente de cateheză ortodoxă, în care s-au purtat discuții pe tema nejudecării aproapelui, pornind de la vizionarea filmului de scurt metraj ”Ochelarii fermecați”. Au fost exprimate opinii personale, alături de experiențe din viața cotidiană, prin care preoții și deținutele invitate au dezbătut subiectul propus. S-a făcut referire la pilde ortodoxe și situații din Sfânta Scriptură care au completat tema abordată, s-a afirmat rolul preotului duhovnic de a îndruma credinciosul pe calea recunoașterii păcatelor personale, și totodată de a nu judeca faptele altor persoane, prin practicarea virtuții iertării aproapelui.
O parte din preoții prezenți au rostit apoi cuvinte de întărire sufletească față de persoanele invitate din cadrul Penitenciarului, arătând că perioada detenției este binefăcătoare pentru mântuirea sufletului, dacă este trăită împreună cu Hristos și conduce spre vederea propriilor greșeli. Au fost făcute referiri privitoare la detenția din timpul prigoanei comuniste, care a dat bisericii noastre o serie de trăitori și totodată mărturisitori ai credinței ortodoxe, amintindu-se cu această ocazie temnița suferită de numeroși laici, preoți sau ierarhi din sânul Bisericii Ortodoxe Române, rămași până astăzi în memoria pioasă a credincioșilor.
”Întâlnirea de la Capela Unității de Pompieri de la Moinești a fost desfășurată sub semnul comuniunii frățești, a nediscriminării sau ne-etichetării de niciun fel, ci dimpotrivă, prin intermediul rugăciunii, a cuvântului ziditor de suflet și a împreună-slujirii lui Dumnezeu cei prezenți, preoți, deținuți, cadre militare sau simpli credincioși am împlinit cu smerenie, porunca lui Hristos de a ne iubi unii pe alții, precum și Hristos ne iubește pe fiecare dintre noi, drept sau păcătos”, a declarat Pr. Ciuche Eugen-Ciprian, coordonatorul acestui proiect.