Profesorul Theodor Paleologu va conferenția la Moinești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Protopopiatul Moinești continuă seria întâlnirilor duhovnicești organizate în perioada Postului Mare.

Duminică, 1 aprilie 2018, începând cu ora 18.00, la Sala Mare a Primăriei Moinești, va avea loc cea de a doua întâlnire din seria convorbirilor duhovnicești „Trepte spre Înviere” organizate de Protopopiatul Moinești în perioada Postului Mare.

Astfel, părintele protopop Costel Mareș, coordonatorul evenimentului, îl va avea ca invitat pe profesorul, eseistul, fostul ambasador și ministru al culturii, Theodor Paleologu (*), ce se va afla pentru prima dată la Moinești și va susține conferința „Despre prietenie - reflecții la Sâmbăta lui Lazăr”.

Între cele două părți, conferința propriu-zisă și sesiunea de întrebări și răspunsuri, Corul Resurrectio al Liceului Teoretic ”Spiru Haret” din Moinești, dirijat de doamna prof. Gabriela Biea, va oferi un microrecital în ton cu perioada prepascală.

Intrarea la eveniment este liberă și în limita locurilor disponibile!

 

(*) Bibliografie

Tinerețea, studiile, cariera academică, familie

Theodor Paleologu s-a născut la București, în familia scriitorului Alexandru Paleologu. A absolvit liceul german din orașul natal, după care a studiat la Sorbona și la École Normale Supérieure, în Franța. După studii liceale la Colegiul Henri IV din Paris (1992-1994), a fost stagiar la École Normale Supérieure din Paris (1996-2001); a obținut o diplomă de studii aprofundate în filosofie în 1998, la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. În 2001, a obținut doctoratul în științe politice la EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales) și de la Universitatea Ludwig Maximilian din München.

A fost lector la Colegiul din Boston în 1999 și 2000. A devenit apoi profesor asistent și director al școlii de vară la Colegiul European de Arte Liberale de la Berlin. A fost "post-doctoral fellow" la Universitatea Notre-Dame, Institutul Erasmus (2001-2002) și la Universitatea Harvard (2002-2003), fiind și profesor invitat la Deep Springs College în Statele Unite ale Americii, în perioada mai-iunie 2003.

Cariera diplomatică și politică

Din 2005, a devenit ambasador al României la Copenhaga, și ulterior la Reykjavík, dar a renunțat la diplomație pentru a candida la alegerile legislative din 2008 din România. În urma acestui scrutin, a devenit deputat de București în Parlamentul României și ministru al culturii.

Lucrări publicate

Volume originale

Despre conservatism, în volumul "Nostalgia Europei", coordonat de Cristian Bădiliță și Tudorel Urian (Ed. Polirom, Iași, 2003);

Joseph de Maistre sau bunul simț ca paradox, postfață la antologia "Joseph de Maistre, Providență și istorie" (Ed. Anastasia, București, 1998).

Sous l'oeil du Grand Inquisiteur– katékhon ou Antéchrist? Contribution à la théologie politique (Editions du cerf, Paris, Collection „Passages“).

De la Karl Marx la stenograme (Ed. Curtea Veche, București, 2005).

Era supărăcioșilor (Ed. Curtea Veche, București, 2009)

Traduceri

Carl Schmitt – Nehmen/Teilen/Weiden, în revista "Commentaire".

(Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Paleologu)

 

În prezent este președintele Fundației Paleologu ce ”continuă o tradiție familială, construiește o comunitate de prieteni în jurul casei și actualizează modelul școlilor antice de filozofie și retorică. Tradiția familială este cea a intelectualului angajat și responsabil față de comunitate.” (Theodor Paleologu)­

 

Cristian Balaban