Procesiunea „Calea Luminii", la Ediția a XII-a, în Protopopiatul Moinești

Prima zi de Paşti a fost serbată în mod deosebit la Moineşti, unde a fost organizată o procesiune la care au participat preoţii şi credincioşii din oraş. Procesiunea „Calea Luminii” a devenit o tradiție a comunității moineștene de comuniune și coeziune, o formă de întărire a valorilor spirituale comune, anul acesta fiind al doisprezecelea an în care este organizată.

Slujitorii sfintelor altare şi enoriaşii pe care îi păstoresc au participat mai întâi la slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, care a fost oficiată de către părintele protoiereu Costel Mareș, la Catedrala cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”. Această slujbă reprezintă o rememorare a Învierii, menită să permită mai multor credincioși să participe la bucuria Învierii, în special celor care nu au putut fi prezenți la slujba de Înviere din noaptea de Paști. Această slujbă aduce împreună comunitatea creștină într-un spirit de recunoștință și rugăciune, consolidând credința în victoria finală asupra păcatului și morții. Prin Vecernie, credincioșii sunt îndemnați să trăiască în lumina Învierii și să împărtășească această lumină cu ceilalți, în fiecare zi a vieții lor.

Părintele protoiereu a ținut un frumos cuvânt de învățătură, care a îndemnat la iertare și iubire: „În viață omul are nevoie de iertare și iubire. Pe acestea două, le vedem atât de frumos și de explicit în Sfânta Scriptură, acolo când, Mântuitorul Hristos se întâlnește cu femeia cea păcătoasă. Ea era scoasă din cetate și dusă să fie ucisă cu pietre pentru păcatele ei, în acord cu  Legea Iudaică, iar Hristos Domnul spune să arunce cu piatra cel care este fără de păcat. Atunci, unul câte unul, încep să se retragă în timp ce Mântuitorul îi spune femeii: iertate îți sunt păcatele! Ce vedem din lucrul acesta? Că atunci când iertăm, dăruim viață, și atunci când nu iertăm, ucidem cu inima noastră de piatră. Cu piatra urii îl ucidem pe aproapele nostru, dar cine iartă, primește și el iertare de la Dumnezeu. În fața Lui, omul cel mai puternic, cel mai frumos, este omul care iartă.”

După slujba Vecerniei s-a mers în procesiune până la  Biserica „Sfântul Gheorghe“. În timpul acestei procesiuni, preoții poartă Evanghelia și Crucea, simbolizând mersul Mântuitorului spre Golgota și, ulterior, Învierea Sa. De asemenea, se repetă cântarea „Hristos a Înviat” de mai multe ori, subliniind mesajul central al Paștelui.

 La Biserica „Sfântul Gheorghe”, preoții și creștinii participanți au adus un prinos de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite și s-au înălțat rugăciuni pentru oamenii aflați în suferință, adresându-se totodată doriri de pace, bucurie și sănătate tuturor.