Procesiunea „Calea Crucii”, pe dealul Muncelu din apropierea Romanului

Miercuri, 13 septembrie, în localitatea Ion Creangă, a avut loc procesiunea „Calea Crucii” unde o mulțime impresionantă de credincioși, în frunte cu preoții slujitori ai parohiilor din Protopopiatul Roman, au urcat în duh de rugăciune pe dealul Muncelului, loc consacrat semnului de viață făcătoarei Cruci.

Manifestarea a debutat la ora 15.00, la poalele dealului, unde, sub protia părintelui Dan Alexandru Antoce, protopop de Roman, s-a început slujba „Acatistului Sfintei Cruci” care s-a desfășurat pe tot parcursul pelerinajului, marcat de cele 14 troițe care au constituit moment de popas concretizat în rugăciune. Aceste 14 „borne duhovnicești” ne amintesc de cele 14 opriri ale Mântuitorului Hristos din timpul Sfintelor Pătimiri și ne îndeamnă, pe fiecare dintre noi, la rugăciune adâncă și la smerita cugetare. Pe tot parcursul procesiunii, elevii Școlii Gimnaziale din comuna Ion Creangă, îmbrăcați în costume populare, au purtat în mâini reprezentări ale Sfintei Cruci, realizate cu ajutorul profesorilor care i-au coordonat.

Cea din urmă oprire a avut loc la Schitul Muncelu, unde s-a săvârșit slujba Vecerniei mari unită cu Litia, săvârșită sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele arhimandit Nicodim Bițic, consilier eparhial. La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat mulțimea credincioșilor, după care a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța asumării crucii în viața de zi cu zi, având ca model pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care este mereu alături de noi în purtarea fiecărei poveri.  A fost apreciată în mod deosebit activitatea desfășurată de către părintele stareț, protosinghelul Mina Ciobotaru, care în scurta perioadă de la înființarea acestei vetre monahale a pus în bună rânduială viața acestei obști.

                                                                                   ***

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântului Ierarh Nicolae”, a fost pusă pe data de 4 decembrie 2012, când a fost înălțată și Crucea ce străjuiește dealul Muncelului. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, însoțit de un numeros sobor de preoți. Totodată, la inițiativa primarului comunei Ion Creangă, dl. Petrică Prichici, cu sprijinul Consiliului Local, in anul 2014, parohia Ion Creangă a încheiat un contract cu domnul Aurel Croitoru din localitatea Grumăzești pentru sculptarea a 14 troițe din lemn de stejar cu înălțimea de aproximativ 3 metri, fără soclu. Acestea au fost finalizate in anul 2016 când a fost organizată prima procesiune pe data de 3 Aprilie (Duminica a treia din Post) denumită generic “Dealul Crucii”. Pe data de 1 aprilie a anului 2021, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a fost înființat schitul Muncelu, a cărui conducere duhovnicească a fost încredințată părintelui Protosinghel Mina Ciobotaru.

(pr. Bogdan Palcău)