Duminică, 3 aprilie, preoți și credincioși din Protopopiatul Roman au participat la prima ediție a procesiunii Calea Crucii organizată la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Parohia Ion Creangă.
În Parohia Ion Creangă din Protopopiatul Roman a fost organizată astăzi, în Duminica închinată Sfintei Cruci, când în toate bisericile ortodoxe este scoasă în procesiune Sfânta și de viață dătătoarea Cruce, începând cu ora 15.00, prima ediție a procesiunii Calea Crucii.
Astfel, după ce mai înainte, la orele dimineții, a fost săvârșită în biserica parohială Sfânta Liturghie, începând cu ora 15.00, cler și credincioși s-au adunat la poalele dealului Muncelu, pentru a întâmpina pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
În cuvântul de învățătură rostit în fața pelerinilor, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța Crucii și semnificația prezenței troițelor în viața unei comunități: „Sfânta Cruce este semnul identității noastre. Cine nu se regăsește în Cruce nu se regăsește nici în Iisus Hristos – Domnul istoriei și, totodată, nu poate avea identitatea de creștin aparținând acestui popor binecuvântat de Dumnezeu. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a inspirat să plantăm aici, pe acest deal, care a devenit un fel de Golgota a regiunii acesteia binecuvântate de Dumnezeu, aceste troițe și sperăm că ele ne vor aduce aminte de Jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos și de starea de jerfă pe care trebuie să o aibă fiecare, în calitate de creștin și de fiu al Bisericii”.
Tot acum, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a subliniat noutate acestui gen de procesiune pentru Eparhia Romanului și Bacăului și roadele acestei nevoințe spirituale pentru fiecare creștin: „Această procesiune este ceva nou pentru Eparhia noastră, însă Crucea este semnul biruinței și emblema creștinătății și, în numele crucii, poporul român a repurtat atâtea victorii asupra răului, iar un drum cu crucea în spate ne aduce aminte de crucea fiecăruia așezată de Însuși Domnul istoriei pe umerii noștri. Pentru ca acestă procesiune să devină o tradiție, am întocmit un hrisov care va fi așezat în biserica satului pentru aducere-aminte și retrăire a acestui eveniment pe care îl începem astăzi”.
Apoi, înconjurat de părinții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, de preoții Protopopiatului Roman, de oficialitățile locale și de pelerini, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit, pe o scenă special amenajată pentru acest eveniment, slujba de sfințire a apei și apoi slujba de sfințire a troițelor amplasate de o parte și de alta a Drumului Crucii ce se înalță șerpuitor până în vârful dealului Muncelu, pe o lungime de doi kilometri.
Cele câteva sute de pelerini, împreună cu preoții, măicuțele de la Centrul eparhial, copiii de la Școala Generală din comuna Ion Creangă și creștinii îmbrăcați în port național, care au purtat în procesiune Sfânta Cruce, au însoțit pe ierarh care s-a oprit la fiecare dintre cele 14 troițe pentru a le sfinți și a cânta condace și icoase din Acatistul Sfintei Cruci, apoi, în sunetul toacei și al cântărilor specifice Postului Mare, s-au îndreptat spre crucea de pe Dealul Muncelului, amplasată aici în anul 2012 și care veghează ocrotitor asupra creștinilor din localitate și din împrejurimi.
Aici, pe platoul Muncelului, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciuni de binecuvântare pentru cei ce s-au ostenit participând la acest pelerinaj, rugându-se ca cerul să dea ploi la bună vreme pe pământ. Tot aici, două eleve de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” au rostit două poeme închinate Sfintei Cruci, ce îl au ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, iar corul „Laudamus”, de la același liceu, a interpretat câteva cântări specifice perioadei prepascale.
În acest cadru festiv, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit diplome de excelență ctitorilor celor 14 troițe, Primăriei din Ion Creangă, domnului ing. Prichici Petru și domnului ing. Chelaru Constantin, mulțumind totodată preoților din această comunitate, Buda Constantin și Bighiu Mitică, precum și tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a acestui eveniment unic în Eparhia Romanului și Bacăului.
La rândul său, părintele Buda Constantin, parohul din Ion Creangă, a evidențiat efortul pe care comunitatea locală l-a depus pentru finalizarea acestui proiect duhovnicesc: „Este o lucrare profundă la care ne-am gândit de foarte mult timp. Prin truda noastră, a domnilor consilieri, cu coordonarea Consiliului Local și binecuvântarea IPS Ioachim, am hotărât așezarea spre închinare a acestor 14 troițe în Duminica a treia din Postul Mare. Așa cum în prima duminică din Postul Mare ne-am adunat în piața orașului Roman, pentru a participa la procesiunea cu sfintele icoane, sperăm că și astăzi vom pune o piatră nouă la credința noastră și la biserica noastră”.
De asemenea, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a explicat celor prezenți motivația așezării troițelor pe dealul Muncelu și tradiția prezenței aici a unui loc de rugăciune închinat lui Dumnezeu: „Au fost așezate atâtea cruci pe acest deal, deoarece acest drum pe care l-am parcurs s-a numit în vechime Drumul Pelerinilor, un drum ce se îndrepta către Galați, iar în drumul lor, pelerinii se opreau la un schit închinat Sfântului Nicolae. Sperăm ca în anii următori, aici, să se ridice o biserică închinată Sfintei Cruci și Sfântului Nicolae, la care pelerinii să se reculeagă după ce vor urca acest drum al Crucii”, a conchis Înaltpreasfinția Sa.
La final, toți pelerinii au primit produse de panificație și binecuvântarea ierarhului.
Ideea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim de a organiza un Drum al Crucii pe dealul Muncelu s-a născut în decembrie 2012, cu prilejul sfințirii locului pentru bisericuța cu hramul „Sfântul Nicolae” de pe platoul din partea superioară a dealului. Din aprilie 2014 a demarat implementarea acestui proiect, când a fost încheiat un contract de executare a troițelor cu domnul Croitoru Aurel, sculptor popular din localitatea Grumăzești Neamț. După executarea troițelor, în anul 2015, a urmat montarea soclurilor și placarea lor cu piatră și împrejmuirea lor cu gărduț metalic. Costurile unei troițe este estimat la 7500-8000 lei.
(Pr. Valentin Băltoi)