Procesiunea ,,Bucură-te Sfântă Cruce, păzitoare a creștinilor!”, la Onești

În Duminica a III-a din Postul Mare, “a Sfintei Cruci”, în Protopopiatul Onești, s-a desfășurat tradiționala procesiune „Bucură-te Sfântă Cruce, păzitoare a creștinilor!” și “Marșul pentru viață” - specific evenimentelor din luna martie - Luna pentru Viață.

Având binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin implicarea directă a preotului protopop Nicolae Zaharia, evenimentul a debutat la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Onești.

Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Onești în parteneriat cu Administrația locală, dar și cu Poliția Locală și Jandarmeria, instituții care au asigurat buna desfășurare a procesiunii. Participanții au pornit în procesiune pe Bulevardul Republicii către Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiu. Preoții și enoriașii din parohiile Protopopiatului Onești, având cruci și icoane în mâini, au mărturisit credința în puterea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, făcând popasuri la intersecții unde s-au rostit pericope evanghelice și ectenii speciale. S-au adăugat tineri voluntari ai ATOR Onești și ai celorlalte asociații din Biserică, care au dinamizat frumosul și taina trăirii creștine prin port și promovarea “pro viață”.

În sunet de clopot, procesiunea a fost întâmpinată la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” unde, sub protia părintelui protopop Nicolae Zaharia, s-a continuat săvârșirea Acatistului „Sfintei Cruci” și s-a rostit rugăciunea mare de dezlegare de păcate și binecuvântare pentru cei prezenți. Totodată, părintele consilier eparhial Ilarion Mâță a transmis cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, alcătuit special pentru Marșul și întrunirile Pro-Vita din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cuvinte ce evidențiază în mod deosebit bucuria pe care o au mamele care, prin naștere de prunci, participă la împlinirea și întreținerea miracolului vieții.

De asemenea, părintele protopop Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură, marcând importanța Sfintei Cruci în viața credincioșilor și a mărturisirii credinței creștine prin astfel de manifestări, dar și a evenimentului Pro Vita, evidențiind binecuvântarea vieții în sânul familiei și al Bisericii, ca dar neprețuit al lui Dumnezeu, oferit lumii din mare Sa iubire. Părintele Justinian Alupei a mulțumit la final tuturor celor prezenți.

Duminicile Postului Mare sunt trepte în urcușul duhovnicesc spre Înviere. La mijlocul acestui urcuș, întâlnim Duminica Sfintei Cruci. Preacinstita și de viață făcătoarea Cruce a fost pusă spre închinare în mijlocul Postului Mare. Sinaxarul zilei arată că “cei care călătoresc pe calea aspră și lungă, zdrobiți de oboseală, dacă întâlnesc pe cale un copac umbros, se odihnesc sub el, și oarecum refăcuți, termină și restul drumului, tot așa Cinstita Cruce a fost sădită în mijlocul Postului spre odihnă.” Aceasta este așezată tocmai acum ca să ne ajute, să ne sprijine, să ne mângâie cu puterea ei și să ne aducă aminte de pătimirea Domnului nostru Iisus Hristos. Sfânta Cruce este reper important în drumul spre Înviere. Văzându-L pe Hristos Cel Răstignit, ajungem să-L vedem pe Hristos Cel Înviat.

Pr. Bogdan Ionel Piștea