Procesiune cu icoanele făcătoare de minuni, la Roman și Bacău

Cu binecuvântarea și implicarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, alături de Protopopiatele Bacău și Roman a organizat sâmbătă și duminică, 11 și 12 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, Procesiunea (auto) de Florii – „Maica Domnului ocrotitoarea celor bolnavi. Bucuria întâlnirii și închinării la Icoanele Maicii Domnului și la racla cu sfintele moaște a fost nespusă pentru preoții și credincioșii din cele două protoierii, fiind o inițiativă foarte lăudabilă pe plan local și zonal.

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, la îndemnul și cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Sâmbăta lui Lazăr în protopopiatul Bacău a fost organizată o procesiune auto cu Icoana Maicii Domnului Prodromița (copie fidelă) alături de racla cu sfintele moaște aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Procesiunea din Protopopiatul Bacău a cuprins toate parohiile din mediul urban și rural, fiind direct coordonată de preotul protopop Costică Busuioc.

În Duminica Floriilor, în Protopopiatul Roman au fost scoase în procesiune icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni și de la Parohia Trifești, alături de racla cu sfintele moaște din Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” Roman.

Traseul procesiunii în Protopopiatul Roman a fost următorul: Catedrala Arhiepiscopală – Bisericile din Roman – Spitalul Roman – bisericile din jurul Romanului din comunele limitrofe.

Racla și cele două icoane au fost amplasate într-o maşină special pregătită, care le-au purtat în procesiune prin mai multe locații importante din Roman. Sub coordonarea părintelui protopop Dragoș Munteanu, mașina care a transportat Sfintele Moaște și Icoanele Maicii Domnului a fost împodobită cu ramuri de salcie, simbol al intrării Domnului Iisus în Ierusalim. Astfel, romașcanii au avut bucuria revederii în chip tainic și prin vedere a Maicii Domnului, bucuria și ocrotitoarea tuturor.

...

Potrivit tradiției Bisericii noastre strămoșești la vremuri de restriște erau purtate în procesiune moaște ale sfinților și icoane făcătoare de minuni, spre izbăvirea de epidemii, spre vindecarea celor bolnavi, spre întărirea în credință și spre mângâierea credincioșilor. (pr. Daniel-Ionel Marari)