Prinos de cinstire mamelor – atelier de creaţie în Parohia Trebeş

07 Martie 2016

În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Parohia Trebeş din Protopopiatul Bacău a invitat copiii din comunitate la un atelier de creaţie, pentru a aduce un prinos de cinstire mamelor, prin realizarea de felicitări dedicate acestora cu ocazia zilei de 8 Martie.

Evenimentul cultural-catehetic parohial s-a desfăşurat duminică 6 martie, începând cu ora 14.00, în incinta Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Valea Budului, unde au participat numeroşi voluntari care au sprijinit şi coordonat cu măiestrie întreaga activitate.

Copiilor care au participat anul trecut la Proiectul „Alege Şcoala” li s-au alăturat alţii, dornici să îşi exprime prin creativitate dragostea ce o poartă faţă de mamele lor, punând o parte din sufletul lor în tot ceea ce au realizat și bucurându-se din plin de materialele cu care acest centru a fost dotat în urma proiectului mai sus menţionat.

Nu au lipsit momentele de rugăciune de la începutul şi sfârşitul lucrului, precum şi cele de la masă, întrucât spre sfârşitul întâlnirii toţi copiii au fost serviţi cu bunătăţi, drept răsplată pentru efortul pe care l-au depus.

Cu prilejul acestei întâlniri, preotul paroh Balaban Mihai-Flavius a susţinut cateheza „Rolul mamelor în educaţia religioasă a copiilor”, plecând de la ideea că mama este „cel dintâi sacerdot şi pedagog al casei”: „Alături de mamă, copilul îşi uneşte mânuţele în faţa icoanelor şi descoperă lumea binecuvântată a rugăciunii, dialogul sincer şi curat cu Dumnezeu. Tot mama este cea care îi poartă paşii săi mărunţi către ceea ce în viaţa omului constituie o adevărată oază de linişte şi mângâiere, un loc al păcii şi al alinării rănilor tainice, Biserica sau Casa Tatălui Ceresc. În acea ambianţă de rugăciune şi cântare duhovnicească, el simte pentru prima dată cerul coborându-se în lumea aceasta şi sălăşluindu-se în sufletul său curat şi bun. [...] Creşterea frumoasă şi virtuasă a copiilor înseamnă, de fapt, și mântuirea părinţilor”, a subliniat părintele Balaban.