Principii didactice specifice predării disciplinei Religie: principiul hristocentric și principiul eclesiologic

27 Noiembrie 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în prezența pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, joi, 23 noiembrie 2023, profesorii disciplinei Religiei ai Cercului metodic Bacău Nord s-au întâlnit în ședință de lucru.

Activitatea, coordonată de către dna profesoară Maria Manuela Neculcea, responsabila Cercului metodic, organizată în cadrul Școalii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Bacău, a debutat cu lecția demonstrativă ,,Sfintele Taine în viața creștinului”, susținută la clasa a VII-a E de către doamna profesoară Păunița Hurjui, cea care a îmbinat cu succes metode și tehnici de învățare moderne cu resurse educaționale deschise. A urmat referatul doamnei prof. Ioana Andrei, cu titlul: ,,Principii didactice specifice predării disciplinei Religie: principiul hristocentric și principiul eclesiologic”, în care a fost pusă în evidență interdependența dintre principiile didactice din pedagogia Mântuitorului Iisus Hristos și principiile pedagogiei moderne, respectarea acestora asigurând o eficienţă maximă a învăţării în vederea formării personalităţii religios-morale a elevilor.

 
În partea a doua a întâlnirii, doamna prof. Maricica Bejenaru a prezentat o metodă a pedagogiei lui Frantz Kets, învățarea prin joc,  care poate fi utilizată la toate nivelele de învățământ, asigurând o înțelegere mai profundă a cunoștințelor religioase. Au urmat aprecierile asupra activităților desfășurate și s-au făcut precizări cu referire la proiectele Inspectoratului Școlar Bacău aflate în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, insistându-se asupra rolului și necesității activităților extracurriculare desfășurate în spațiul școlar și în afara acestuia, care să valorizeze competențele dobândite de elevi în cadrul disciplinei și să determine creșterea dorinței de implicare mai accentuată a tinerilor în viața comunității parohiale.

Din partea Asociației Profesorilor de Religie „Sfânta ParaschevaBacău, doamna prof. Teodora Plăeșu a prezentat noile proiecte propuse pentru acest an școlar.