Prima întâlnire de lucru a Birourilor de Asistență Socială din cadrul Protoieriilor Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului din anul 2023

Luni, 09 ianuarie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a avut loc prima întâlnire din acest an a asistenților sociali din cadrul Birourilor de Asistență Socială ale celor cinci protoierii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Ședința de lucru a avut la Pensiunea „Casa Creangă” din orașul Târgu Ocna și a fost prezidată de către părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al eparhiei.

Pe ordinea de zi au fost mai multe aspecte care au necesitat a fi prezentate și discutate la început de an, precum strategii sociale cu derulare pe durata întregului an, dar și implementarea de noi proiecte eparhiale.

În contextul Anului Omagial 2023 al pastorației persoanelor vârstnice a fost prezentat calendarul activităților dedicate seniorilor din Eparhia Romanului și Bacăului. Totodată, părintele Ilarion, a adus în atenția asistenților sociali și noul proiect eparhial intitulat „Vârstnici comunității” care îți propune implementarea a 50 de centre de socializare pentru vârstnici la nivel de eparhie, care împreună să deservească nevoilor a 1000 de beneficiari din diferite parohii.

În sprijinul derulării cu succes a acestui proiect, părintele consilier a prezentat celor prezenți o serie de activități menite să facă obiectul întâlnirilor acestor centre, precum și zile comemorative emblematice din fiecare lună a anului, acestea fiind un nou prilej de a implementa și derula activități folositoare persoanelor vârstnice.

În continuarea întâlnirii s-a discutat despre raportarea anuală cu privire la serviciile sociale oferite de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin intermediul Protopopiatelor, dar și despre faptul că harta serviciilor sociale a eparhiei a atins un nivel de peste 80% în ceea ce privește colectarea și publicarea datelor sociale din cele 438 de parohii ale eparhiei.

În încheierea ședinței de lucru au fost discutate alte aspecte care fac referire la performanța serviciilor sociale oferite de către Biserică și totodată s-au reamintit posibilități de finanțare a acestora precum formularul ANAF 230 sau 177.

(Pr. Răzvan – Dimitrie Radu)