Prezență arhierească la debutul zilelor duhovnicești, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Bacău

Joi, 5 septembrie 2024, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc debutul zilelor speciale de sărbătoare, motivate de cinstirea hramului  Parohiei „Nașterii Maicii Domnului” din Bacău. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, iubitor și iubit de băcăuani, a dat binecuvântarea de a aduce o mare bucurie sufletească credincioșilor din această parohie, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești.

O icoană cu o bogăție istorică impresionantă, dar și mai impresionantă pe plan duhovnicesc, prin minunile pe care le-a săvârșit și le va săvârși, din mila și ajutorul lui Dumnezeu, ce se revarsă spre cei ce se roagă Lui.

Există numeroase mărturii ale strămoșilor noștri care își aveau seva vieții lor biologice, din „sudoarea frunții” provenită din munca pământului despre minunile Sfintei Icoane. Și de multe ori, credincioșii autentici, alegeau să aducă această icoană pe meleagurile lor și să se roage ca Maica Domnului să Mijlocească la Fiul Său pentru a le ierta păcatele și pentru ca munca lor să nu fie trudită în zadar. Evenimentul a început cu întâmpinarea Înaltpreasfințitului Sale, a continuat cu citirea Acatistului Maicii Domnului și a stihurilor pe care ierarhul nostru le închină sfinților, ca formă de rugăciune. S-a săvârșit în prezența unui sobor de preoți și credincioși slujba Vecerniei și a Litiei, pe care credincioșii parohiei le știu aproape pe de rost. Apoi, chiriarhul a ținut un bogat și profund cuvânt de învățătură, arătându-ne că Maica Domnului „nu are o biografie în viața ei sfântă, și pentru a-și arăta smerenia sa de mamă a lui Dumnezeu, în Sfânta Scriptură găsim foarte puține cuvinte adresate în mod direct cu privire la ea”.

Dar de cele mai multe ori, adevărurile mari stau în cuvinte puține. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a făcut referire la evenimentul biblic în care Mântuitorul l-a vizitat pe prietenul său Lazăr, și a făcut o deosebire între slujirea Martei și a Mariei, învățându-ne pe noi preoții și popor, că e nevoie și de cele biologice ale lumii de care suntem dependenți, dar prioritatea trebuie să o dăm hranei sufletului, asemenea „celei ce partea bună și-a ales” (Luca 10.42).

De asemenea, ierarhul a amintit de episodul care descrie întâlnirea Maicii Domnului cu verișoara sa Elisabeta, ocazie cu care Fecioara Maria săvârșește o profeție: „Mărește, suflete al meu, pe Domnul… că a căutat spre smerenia roabei Sale, că iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” (Luca 1, 46-48). Această profeție se împlinește și astăzi, în mileniul trei, credincioșii adunându-se cu sutele sau miile împrejurul icoanei sale, căutând har și binecuvântare de la Dumnezeu.

Ne-a amintit chiriarhul nostru și de cei cinci Sfinți Brâncoveni, cinstiți pe 16 August, a fiecărui an, despre cum „aceștia îmbrăcați în haine albe și cu lanțuri la picioare, erau târâți pe străzile cetății Constantinopolului, alături de călăii lor, spre a fi dăruiți jertfă lui Dumnezeu”. Jertfa de sine este cea pe care ne-o învață Sfânta Fecioara Maria sau Măicuța Domnului, cum frumos îi spunem noi românii.

La sfârșit, preotul paroh Popa Iulian a rostit un cuvânt de învățătură prin care a mulțumit în numele preotului coslujitor Pădurescu Liviu, a preotului Zdrobiș Ioan și al credincioșilor, pentru efortul Înaltpreasfințitului Ioachim, care a binevoit a poposi și la Bacău în drumul său spre Moinești, loc în care se desfășoară procesiunea – Întâmpinarea Sfintelor Moaște ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.

De asemenea, copilașii care vor începe școala în curând au arătat că vacanțele pot trece cu folos, interpretând diverse cântări religioase, spre bucuria părinților, profesorilor și a lui Dumnezeu. Pentru anul școlar ce stă să înceapă și pentru luminarea minților lor prin harul Sfântului Duh, ierarhul și preoții prezenți au rostit rugăciuni de binecuvântare, spre folosul elevilor și al părinților lor.

Pr. Liviu Pădurescu