Preotul Miron Gheorghe a plecat la ceruri

09 Noiembrie 2020

Am aflat cu nespusă durere despre plecarea din lumea aceasta a regretatului preot Miron Gheorghe, la vârsta de 78 de ani.

A fost un preot de vocație care de la vârsta de 25 de ani și-a închinat viața lui Hristos împlinind în slujirea sa coordonatele chemării sacerdotale, fiind alături de cei în suferință, de cei marginalizați sau uitați, învățând și îndrumând părintește pe cei aflați în căutarea mântuirii, îngrijind rănile sufletești ale enoriașilor, mijlocind în rugăciunea către Dumnezeu mântuirea sufletelor fiilor și fiicelor duhovnicești. Un preot cu un deosebit spirit practic care a știut să soluționeze diferitele probleme întâlnite în misiunea preoțească aducând bucurie și speranță în viața enoriașilor în momentele dificile ale vieții acestora, un caracter puternic, un om hotărât, responsabil și echilibrat.

De asemenea, a fost un bun administrator al patrimoniului ecleziastic în cele trei parohii în care a activat ca preot paroh timp de 43 de ani, implicând comunitatea în reabilitarea și înfrumusețarea lăcașurilor de cult, precum și în împodobirea acestora cu obiecte liturgice care să reflecte frumusețea și demnitatea cultului bisericii.

Totodată, datorită calităților sale intelectuale și morale, preotul Miron Gheorghe a fost ales să activeze în administrația bisericească în două dintre eparhiile Patriarhiei Române, în Arhiepiscopia Sibiului și Eparhia Romanului, misiune pe care a îndeplinit-o timp de 38 de ani. În această demnitate a fost de un real ajutor ierarhilor și colegilor de administrație, alături de care a activat, fiind martor la numeroase schimbări generate de brațul secular al istoriei, arătându-se apropiat de preoți și câștigând admirația acestora. Prin prezența sa competentă în diferite sectoare ale administrației centrale eparhiale preotul Miron Gheorghe a fost un model pentru frații săi de slujire și a rămas în amintirea celor care l-au cunoscut ca un reper al corectitudinii și modestiei.

După o viață închinată slujirii lui Dumnezeu, la vârsta de 78 de ani, în ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, anul mântuirii 2020, preotul Miron Gheorghe a fost chemat să liturghisească împreună cu îngerii, în Împărăția lui Dumnezeu.

Dumnezeu să primească sufletul smeritului Său slujitor în ceata sfinților!

Veșnică fie pomenirea sa, din neam în neam!

 

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

                                                                  

                                                                                   ***

Date biografice:

Preot Miron Gheorghe (n.13.02.1942-d.08.11.2020)

Născut la data de 13.02.1942 în localitatea Reghin, județul Vrancea, din părinții Ștefan și Maricica Miron.

A absolvit studiile gimnaziale în localitatea natală, apoi pe cele liceale în anul 1960. A urmat cursurile Facultății de Teologie din București, promoția 1964, titlul lucrării de licență fiind „Concepția religioasă a scriitorului Ion Agârbiceanu în opera sa literară”.

Căsătorit la data de 27.08.1966 cu Ana Gecășan, având împreună doi copii, George-Viorel și Marius-Sorin.

A fost hirotonit diacon la data de 19 martie 1967 de către Episcopul Buzăului, Antim Angelescu (1893-1980), iar preot la data de 25 martie 1967, pe seama Parohiei Nistorești-Vrancea, de către același ierarh. În data de 01.05.1972 este transferat la Parohia Hoghilag, Arhiepiscopia Sibiului, iar în anul 1976 la Parohia Trifești, Protopopiatul Roman, Episcopia Romanului.

A fost hirotesit iconom stavrofor la data de 06.07.1985 de către Episcopul Eftimie Luca, iar zece ani mai târziu, la data de 27.07.1995, a fost răsplătit pentru activitatea misionară și administrativă prin oferirea Crucii Patriarhale, în timpul pastorației în Parohia Trifești.

În administrație bisericească a îndeplinit mai multe ascultări:

- secretar la Protopopiatul Mediaș, Arhiepiscopia Sibiului, numit la data de 01.06.1972;

-secretar la Protopopiatul Roman, Episcopia Romanului, numit la data de 01.05.1976;

-consilier economic, Episcopia Romanului, numit la data de 01.10.1986;

-consilier bisericesc, Episcopia Romanului, până la data de 01.03.1999;

-secretar la Centrul eparhial de la Roman, Episcopia Romanului, începând cu data de 01.09.2000;

-consilier bisericesc, Episcopia Romanului, de la data de 01.05.2008 până în decembrie 2010 când a fost pensionat și apoi îmbisericit la Parohia Trifești.

După o slujire de 10 ani ca preot pensionar la Biserica din Trifești, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae și de Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, în ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, după complicațiile medicale cauzate de îmbolnăvirea cu noul Coronavirus, inima preotului Miron Gheorghe a încetat să mai bată.

Dumnezeu să-l odihnească  în Împărăția cerurilor!

***

Slujba înmormântării preotului Miron Gheorghe va avea loc marți, 10 noiembrie 2020.

Program:

Orele 08.00-09.30

Sfânta Liturghie oficiată de către un sobor de preoți în Biserica „Schimbarea la Față” din Cimitirul „Eternitatea” din Roman;

Orele 09.30-11.30

Slujba înmormântării.