În data de 14 decembrie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, preoții din Protopopiatul Sascut s-au întâlnit în Sinaxă anuală slujind Sfânta Liturghie împreună cu Ierarhul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Întâlnirea în sinaxă liturgică a celor 70 de preoți sascuteni cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în data de 14 decembrie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, a stat sub semnul unității care izvorăște din împărtășirea cu Trupul și Sângele Celui care s-a întrupat pentru ca toți să fie una după modelul unității lui Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Tradiția slujirii anuale, în sinaxă, a preoților din cele șase protopopiate ale Eparhiei Romanului și Bacăului cu ierarhul lor, îl are ca inițiator pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și are o multiplă motivație: așază în comuniune euharistică la același Prestol pe toți slujitorii altarelor din același protopopiat, reamintește pedagogic preoților de parohie gesturile ce însoțesc ritualul liturgic al slujbei în sobor, este momentul împreună slujirii cu ierarhul prin mâinile căruia aceștia au primit taina preoției și oferă prilejul împărtășirii din același Potir cu el. Toată această motivație duce cu mintea la ideea de unitate liturgică, teologică, administrativă și duhovnicească, fiind un preambul al tematicii pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit-o pentru anul 2018 „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918”.
Sascutul este unul dintre cele șase protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, fiind înființat în anul 2010, la 1 aprilie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a încredințat administrarea patrimoniului cultural-religios al acestei unități administrative, părintelui Ic. Stavr. Ioan Negoiță. Acest protopopiat dinamic, cu preoți destoinici și implicați în viața socială a comunităților încredințate spre păstorire de către Ierarh, se află sub patronajul spiritual al Sfântului Antipa de la Calapodești-ocrotitorul Eparhiei Romanului și Bacăului, iar ca emblemă cultural-ecleziastică a profilului activităților locale, are personalitatea episcopului de vrednică aducere aminte, Teodosie Atanasiu.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt preoților și credincioșilor prezenți referindu-se la motivația împreună slujirii Sale în sfântul Chivot mușatin cu preoții din acest protopopiat:Dincolo de motivația liturgică a acestei întâlniri, astăzi slujim împreună în sinaxă motivați de tematica specifică anului comemorativ și omagial stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Această tematică a fost implementată în protopopiate și parohii, cele mai multe dintre activitățile cultural-misionare desfășurându-se pe această direcție. Anul aceasta a fost dedicat mărturisitorilor credinței creștine în timpul prigoanei comuniste, iar noi, prin manifestările culturale organizate în eparhie am omagiat viața și jertfa lor oferită lui Dumnezeu. Totodată a fost anul omagial al iconarilor care au așezat pe fresca bisericii cerul lui Dumnezeu cu sfinții și evenimentele mântuitoare din istoria creștinătății, care pentru noi sunt popasuri duhovnicești în urcușul nostru prin cunoaștere spre asemănarea cu Dumnezeu. Pe această cale felicităm pe toți cei care s-au implicat prin activitatea lor pentru a pune în evidență aceste valori ale patrimoniului cultural al Ortodoxiei românești. Prin sinaxa de astăzi noi încercăm să mărturisim credința cea una în Hristos Domnul și să arătăm că prin viețuirea și activitatea noastră suntem icoane ale prezenței lui Dumnezeu în lume.Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat faptul că în slujirea de astăzi vor fi înălțate rugăciuni pentru pomenirea Majestății Sale Regele Mihai I al României, trecut în veșnicie în data de 5 decembrie:
Pentru faptul că zilele acestea în țara noastră este un eveniment cu totul aparte, fiind consacrate trei zile de doliu național, de compasiune și de reamintire, în sinaxa de astăzi vom înălța rugăciuni pentru Regele Mihai I al României, care pentru noi este un simbol național.Înainte de momentul culminant al acestei întâlniri -împărtășirea din același Potir euharistic- Chiriarul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a citit rugăciunile de dezlegare pentru cei 70 de preoți sascuteni, arătând prin aceasta purtarea de grijă părintească față de slujitorii din partea de Sud-Est a Eparhiei. La finalul Sfintei Liturghii a fost evidențiată activitatea pastorală a unor preoți din Protopopiatul Sascut, Înaltpreasfinția Sa oferindu-le distincții de vrednicie și titlul de iconom stavrofor pentru implicarea în activitatea de inventariere a patrimoniului bisericilor din Protopopiatul Sascut. Părintele Ioan Negoiță, protopop de Sascut, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru faptul că a slujit alături de preoții sascuteni în catedrala arhiepiscopală și a motivat propunerea de a oferi distinciția de iconom stavrofor preoților care s-au implicat în activitatea de inventariere a patrimoniului ecleziastic din Protopopiatul Sascut.
Evanghelia care s-a citit astăzi m-a făcut să meditez la misiunea preoțească împlinită de noi gândindu-mă dacă suntem vrednici de misiunea încredințată. Preoții din acest protopopiat sunt vrednici, își fac datoria așa cum le cer sfintele canoane și sunt în ascultare chiriarhală. Cu această sinaxă se încheie procesul de inventariere la nivelul protopopiatului nostru, iar munca pe care au depus-o preoții din aceste comisii ne-au determinat să le răsplătim efortul oferindu-le aceste disticții prin mâna Înaltpreasfinției voastre. Mulțumindu-Vă pentru grija pe care ne-o purtați, rugăm pe Hristos Domnul să Vă dăruiască sănătate și putere pentu a nă călăuzi pe calea mântuirii.Între preoții cărora li s-au înmânat aceste distincții amintim pe Arsâne Ionuț, Muchie Dominte Marian, Racoviți Marin, Abageru Vasile, Apetrei Ionuț Liviu, Apostu Ioan, Corobană Ionuț, Dumbravă-Maftei Daniel, Nădejde George Daniel, Popa Adi-Cătălin, Stratulat Claudiu și Toma Constantin. În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre importanța conservării patrimoniului bisericesc lăsat moștenire de înaintași și a felicitat pe preoții sascuteni pentru implicarea în activitatea misionară desfășurată în parohii.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.
B.V.