Premierea elevilor seminariști la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

În contextul împlinirii a 198 de ani de la nașterea lerarhului Melchisedec Ștefănescu, în Paraclisul Sfântul Gheorghe din liceul ce îi poartă numele a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, premierea celor mai buni elevi ai liceului în anul școlar precedent. Cu această ocazie, părintele Consilier Ilarion Mâță a lansat un program pentru burse social-educaționale, ce vor fi susținute de Fundația „Episcop Melchisedec” în vederea sprijinirii celor mai merituoși seminariști pe tot parcursul studiilor superioare la care se vor angaja.


Împlinirea a 198 de ani de la nașterea Episcopului Melchisedec Ștefănescu a fost marcată la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” vineri, 12.02.2021, în cadrul unei activități ce încheie simbolic anul școlar 2019-2020, atât de marcat de efectele pandemiei de coronavirus. O suită de evenimente fără precedent (suspendări repetate ale cursurilor) a dezvoltat o nedorită stare de fapt, aceea de a nu putea realiza față în față cuvenita premiere a celor mai buni elevi în anul școlar trecut.
Ocazia de a îi evidența pe elevii studioși a corespuns în chip minunat cu o perioadă în care evocăm nașterea marelui ierarh al Romanului, cărturar și filantrop emblematic al Bisericii Ortodoxe Române. La întâlnirea din Paraclisul Sfântul Gheorghe au participat, pe lângă elevi și diriginți ai claselor, monahia Dionisia Șchiopu, director al Fundației „Episcop Melchisedec” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și părintele Ilarion Mâță, consilier în cadrul sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Emoția acestei întâlniri a fost desăvârșit anticipată de Mântuitorul Hristos, Cel ce a transmis odinioară prin Sf. Evanghelist Luca faptul că „vrednic este lucrătorul de plata sa” (10,7). Despre bucuria pe care o are un elev când îi e validată munca intelectuală pe parcursul unui an de zile, Înaltpreasfințitul Ioachim avea să postuleze, nu odată, că elevii responsabili ajung prin educație și studiu la înțelepciune, și că înmulțirea talanților primiți reprezintă o exigență a conștiinței unui tânăr creștin echilibrat.
Gânduri similare exprima cu atâta timp în urmă și Melchisedec Ștefănescu. Una din direcțiile activității sale filantropice a reprezentat-o, după cum a precizat părintele consilier, sprijinirea prin acordarea de burse unor copii  înzestrați, în măsură să aducă plus-valoare neamului nostru. Totodată, maica director a precizat că moștenirea ilustrului ierarh romașcan se vede astăzi când liceul, școala postliceală și grădinița constituie palierele unui veritabil complex educațional, avut în vedere de episcopul nepereche al Romanului al cărui nume îl poartă aceste instituții, și că, de ce nu, prin lucrarea rugăciunii lui Melchisedec, și prin dezvoltare instituțională, se poate definitiva o astfel de punte, în care ciclurile primar și gimnazial să completeze cândva viziunea unitară pe care a avut-o acest veritabil episcop arhetipal al neamului românesc pe care îl sărbătorim evocând  excelența.
Relatarea plină de empatie a părintelui consilier a anilor când sfinția sa era elev, asemenea premianților din asistență, transmiterea binecuvântării Chiriarhului Romanului pentru elevii seminariști distinși realizată de maica director și premierea efectivă a elevilor s-au încheiat cu o veste bună adusă de invitați, instituirea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, a unor burse pentru elevii ce vor absolvi seminarul romașcan, în măsură să fie sprijin pentru studiile superioare, în concordanță cu ceea ce odinioară făcea și sărbătoritul zilei, Episcopul Melchisedec, atunci când își asuma un exercițiu de mecenat pilduitor, ajutând prin burse studenți ce aveau nevoie atunci de sprijinul Bisericii.
Întâlnirea de suflet din această zi, din Paraclisul Sfântul Gheorghe, ce patronează liceul teologic romașcan tot datorită deciziei lui Melchisedec Ștefănescu, a reprezentat o înainteprăznuire oportună a evocării nașterii ctitorului de învățământ teologic românesc ce a venit pe lume la Gârcina pe 15 februarie 1823. Comunitatea educațională a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” îi mulțumește Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul sub ascultarea canonică a căruia are loc activitatea didactică din liceu, pentru binecuvântare, și pentru că a fost alături de elevii premianți prin reprezentanții delegați la această reuniune, precum și pentru permanenta purtare de grijă pentru propășirea moștenirii ierarhului cărturar evocat astăzi prin reinstituirea acestor burse. (Pr. Amărinii Ionuț-Alexandru, Director al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman)