Preasfințitul Părinte Ioan Casian a slujit la Mănăstirea Bunavestire de la Tisa-Silvestri

Miercuri, 21 noiembrie cu ocazia sãrbãtorii Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã, Preasfințitul Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a slujit la Mãnãstirea Bunavestire de la Tisa-Silvestri, jud. Bacãu. Ierarhul a fost întâmpinat de Pãrintele Arhim. Pimen Costea și Maica Starețã Stavrofora Teoctista Ungureanu dimpreunã cu un sobor de preoți cu obștea mãnãstirii.

 

În cuvântul rostit, ierahul a analizat semnificațiile teologice ale întâlnirii Mântuitorului Hristos cu surorile lui Lazăr:

Evanghelia de astãzi ne vorbește despre poposirea Mântuitorului Hristos în casa Martei și Mariei, surorile lui Lazãr cel înviat din morți. Prin punerea în evidențã a rolului Mariei, care ascultã cuvântul lui Dumnezeu mai degrabã decât sã se rãspândeascã în cele ale slujirii, Evanghelia ne aratã importanța înțelegerii ‘kairos-ului’, timpului lui Dumnezeu în care omul este chemat sã trãiascã. El este timpul semnificativ în care omul intrã în legãturã mai apropiatã cu Dumnezeu, Îl contemplã pe Acesta, locuiește în prezența Lui. Maria știe cã momentul întâlnirii cu Cuvântul lui Dumnezeu este mai important decât orice.

Vorbind despre postul Nașterii Domnului, ierarhul a analizat semnificațiile sărbătorii Întrarea Maicii Domnului în Biserică, pentru viața duhovnicească personală a creștinilor:

Suntem de asemenea la începutul perioadei de pregãtire pentru întâmpinarea Nașterii Domnului. Postul este un timp privilegiat în care omul este chemat sã amelioreze calitatea timpului personal și al relației sale cu celãlalt. Mai întâi prin postul de alimente, iar mai apoi printr-o mai intensã cercetare a Cuvântului lui Dumnezeu și printr-o atenție mai mare la timpul petrecut personal sau cu ceilalți omul poate schimba calitativ atât timpul personal, cât și relația sa cu celãlalt. Timpul dãruit celorlalți înseamnã o postire în ce privește timpul propriu. Sãrbãtoarea Intrãrii în Bisericã a Maicii Domnului devine o imagine a intrãrii omului în prezența lui Dumnezeu prin har, ascezã și faptã.

Referindu-se la societatea de astãzi, Preasfinția Sa a continuat:

Trãim astãzi într-o societate a informației, dar totuși conflictele, rãzboiul, rãul în general, nu par sã disparã în raport proporțional cu cunoașterea pe care o avem despre ele. Cu siguranțã sunt lucruri bune care se întâmplã, dar prezența rãului ne aratã cã cunoașterea nu este totul. Mai este nevoie de schimbarea inimii, de convingerea profundã, de certitudinea trãirii izvorâte din Cuvântul lui Dumnezeu care vor putea contribui la schimbarea lucrurilor nedrepte din lume.

Pãrintele Arhimadrit Pimen a mulțumit ierarhului pentru slujire și vizitã și l-a invitat ori de câte ori este în apropiere sã poposeascã în mijlocul comunitãții monahale.

A urmat agapa sãrbãtoareascã în trapeza mãnãstirii.