Praznicul Întâmpinării Domnului, la Catedrala din Roman

În ziua de cinstire a Praznicului Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Cuvioasa Parascheva”, din Roman.

După citirea Sfintei Evanghelii, în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția sa a subliniat importanța acestei sărbători în urcușul duhovnicesc, pe care îl parcurgem fiecare dintre noi către Împărăția lui Dumnezeu: „Sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea Maicii Domnului și a Euharistiei, iar lucrul acesta îl înțelegem privind icoana praznicului. Mergând la biserică, fiecare dintre noi Îl reprezentăm pe bătrânul Simeon care îl primește în brațe, de la Maica Domnului, pe pruncul Hristos. Noi înșine împlinim ceea ce a săvârșit bătrânul Simeon și prorocița Ana. În această imagine a Euharistiei să ne regăsim cu toții, și în felul acesta ne vom putea regăsi cu toți cei care se împărtășesc plenar de Hristos. Deci, iată că atunci când Îl primiți pe Mântuitorul Iisus Hristos, în formă euharistică, să vă aduceți aminte de această imagine a Întâmpinării Domnului, căci noi venim să Îl întâmpinăm pe Domnul. Participând la liturghie împlinim tocmai această icoană a praznicului, pentru faptul că orice întâmpinare este spre împlinire. De vreme ce ai gustat din potirul dragostei lui Dumnezeu, ai devenit un om care participi la viața lui Hristos.”

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Munteanu Cosmin-Ionuț a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Căbești I, Protopopiatul Sascut.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Diaconia”, al Catedralei romașcane.

pr. Bogdan Palcău