Joi, 9 februarie 2023, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, s-a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, urmată de rânduiala Parastasului în vrednica amintire a Arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, Arhiereu Vicar al acestei eparhii în perioada 1923-1950.
La finalul Sfintei Liturghii, sub protia precuviosului părinte arhimandrit Andrei Ioniță, în Catedrala Eparhială a fost săvârșită rânduiala Parastasului, fiind pomeniți Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), la împlinirea a 73 de ani de la mutarea sa în rândul drepților, și Patriarhul Teoctist, pe 7 februarie împlinindu-se 108 de la nașterea sa.
Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele Daniel Lefter, preotul paroh al Parohiei Ruginoasa, locul de naștere al ierarhului romașcan. Părintele a evocat în cuvântul de învățătură personalitatea Arhiereul Ilarion, spunând că acesta „a fost un părinte duhovnicesc ce și-a închinat viața Episcopiei Romanului, unde a slujit neîntrerupt aproape 50 de ani, rămânând în amintirea urmașilor ca un păstor blând, cumpătat, un model de arhiereu ce a îmbinat dreptatea cu bunătatea, întotdeauna cu părintească dragoste. Pe data de 9 februarie, a anului 1950, s-a stins din viață, fiind înmormântat în incinta centrului eparhial de la Roman, alături de episcopul Lucian Triteanul, pe piatra funerară stând scris sugestiv: „Aici odihnește piosul Arhiereu, Ilarion Mircea Băcăuanul”. Dimpreună cu părintele, la eveniment, a fost prezent și un grup numeros de credincioși, din această localitate, alături de oficialitățile locale.
De asemenea Pr. Dr. Florin Țuscanu, prezent la acest eveniment, a subliniat importanța cinstirii înaintașilor, pentru înțelegerea propriei existențe. Făcând trimitere la cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a arătat obligația pe care fiecare dintre noi o avem în raport cu istoria: „O îndatorire de suflet, pentru noi, pentru creștinii și slujitorii Bisericii mileniului al treilea, ar fi aceasta de a ne structura identitatea, adăugând, fiecare în parte, cărămida rânduită nouă de providență, la edificiul spiritualității înaintașilor noștri.”
La finalul slujbei de pomenire, toți cei prezenți au mers în procesiune la mormântul Arhiereului Ilarion, înălțând încă o rugăciune înaintea lui Dumnezeu pentru sufletul său. Totodată au fost depuse coroane, în semn de prețuire, pentru vrednica amintire a acestuia.
pr. Bogdan Palcău