Performanțe notabile pentru elevii băcăuani de liceu, participanți la Olimpiada Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească”

La Baia Mare, în perioada 22-26 mai a.c., 40 de loturi de elevi olimpici, din tot atâtea județe, și lotul extins al Municipiului București, însumând 276 de tineri liceeni și 42 de profesori însoțitori, cărora li s-au adăugat 45 de cadre didactice și specialiști din Ministerul Educației și delegați ai Patriarhiei Române, membri ai Comisiei Centrale, au participat la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”. Ceremonialul deschiderii a avut loc la Catedrala episcopală „Sfânta Treime”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, județul Bacău a fost reprezentat de 8 elevi de liceu, fiecare dintre aceștia dovedind din nou faptul că-și ucenicește frumos devenirea în Școala Bisericii.

Fiii Eparhiei Romanului și Bacăului s-au remarcat și de această dată, la final toți fiind răsplătiți cu premii și mențiuni. Coordonatorul lotului județului Bacău, prof. Gabriela Ciuche, ne-a putut mărturisi: ”Nu știu alți însoțitori de grup cum au perceput această competiție, însă eu, în această calitate, m-am simțit precum Fata Babei care s-a bucurat prima de roadele muncii perseverente ale lotului băcăuan, format din copii cu adevărat valoroși, îndrumați de profesori implicați și părinți iubitori. Și anul acesta, Olimpiada Cuvântului și a Luminii, desfășurată în Țara bisericilor de lemn, a chemat tineri preocupați de lumina cărților, iubitori de neam și de Dumnezeu. Observ că lotul băcăuan este în ascensiune, în contextul în care se obțin premii din ce în ce mai mari și mai numeroase, astfel că, anul acesta, toți cei opt participanți au obținut premii cu adevărat notabile, precum:

-Airinei Beatrice, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, clasa a X-a, Premiul I, profesori coordonatori Lucaci Mihaela, limba și literatura română și Vasile Constantin, religie;

-Daria Ignat, Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, clasa a X-a, Mențiune, profesori coordoatori Zota Mihaela, limba și literatura română și Zavada Adrian, religie;

-Răileanu Bianca, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, clasa a IX-a, Premiul Special ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”, profesori coordonatori Turcu Cristina, limba și literatura română și pr. prof. Blanaru Robert Florin, religie;

-Daria Humă, Colegiul Național „Ferdonand I” Bacău, clasa a X-a, Premiul Special, profesori coordonatori Gigliola Ceunaș, limba și literatura română și Gabriela Ciuche, religie;

-Sofia Maria Măgirescu, Colegiul Național „Ferdiand I” Bacău, clasa a XI-a, Premiul Special ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”, profesori coordonatori Gigliola Ceunaș, limba și literatura română și pr. prof. Bogdan Neacșu, religie;

-Justin Andrișca, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, clasa a XII-a, Premiul Special ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”, profesori coordonatori Elena Negoiță, limba și literatura română și Olga Mîșu, religie;

-Rita Iojă, Colegiul Național Pedagogic Bacău, clasa a XII-a, Premiul Special, profesori coordonatori Alexa Ozana Maria, limba și literatura română și Mate Cristina, religie;

-Maria Livadă, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău, clasa a XII-a, Premiul Special, profesori coordonatori Enea Daniela, limba și literatura română și Verga Marcela, religie.”

Impresiile experienței relatate de acești tineri sunt cu adevărat motivaționale, exemplare și notabile, în ceea ce privește autodepășirea în planul cunoașterii și al spiritualității.

„Experiența mea la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească, desfășurată la Baia Mare, a fost o călătorie transcendentă, care a dus la descoperirea unor adâncimi sufletești. Câștigarea premiului I, a reprezentat pentru mine nu doar o confirmare a valorii și a muncii depuse, ci și o înălțare spirituală, un paroxism al euforiei și al recunoașterii. Sunt recunoscătoare tuturor celor care au făcut posibilă această experiență,doamnei profesoare de limba și literatura Lucaci Mihaela sub îndrumarea careia am învățat să manevrez cuvintele cu măiestrie, să construiesc argumente solide și să dau viață ideilor mele într-un mod convingător și expresiv, sa scriu fiecare rând cu stiloul înmuiat în călimara credinței. Gânduri de recunoștință se îndreaptă către domnul profesor de religie, Constantin Vasile, care nu mi a fost doar un profesor ci și un mentor, un ghid spiritual și o sursa de inspirație continua, oferindu-mi aripile necesare pentru a zbura și aratandu mi ce înseamnă adevărată măreție a spiritului uman. Experiența trăită la Baia Mare va rămâne întipărită în sufletul meu ca un moment de înălțare spirituală și de revelație personală. (Airinei Beatrice Elena, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău)

„Olimpiada Națională de Cultura și Spiritualitate Românească mi-a oferit ocazia de a excela în pasiunile și interesele mele cultivate încă din anii copilăriei: cultura prin lectură, iar spiritualitatea prin dragostea de Biserica și de Dumnezeu. Datorită aceastei experiențe am întâlnit oameni minunați care m-au inspirat și care mi-au întărit ambiția, însoțindu-mă pe calea cunoașterii, a pasiunii și a curajului. Sunt recunoscătoare tuturor care m-au încurajat și m-au susținut în a-mi crea amintiri pe care le voi păstra veșnic în icoana sufletului meu!” (Ignat Daria, Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău)

„Olimpiada de Cultură și Spiritualitate m-a ajutat să îmi întăresc credința și îmi îmbogățesc cunoștințele despre cultura noastră. Nimic nu mă poate face mai mândră decât să aparțin acestui popor, care va rămâne mereu viu prin intermediul nostru, al tinerilor. Dragostea față de carte s-a împletit cu dragostea pentru credință, creând ceva frumos ce îmi va rămâne mereu în suflet.” (Răileanu Bianca-Ioana, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești)

„Experiența mea la Olimpiada Interdisciplinară Cultură și Spiritualitate Românească este, în sine, o reflexie a Sfintei Treimi, un tot unitar scindat în trei laturi ce integrează semnificații profunde pentru dezvoltarea mea morală, spirituală și intelectuală. Pe meleagurile maramureșene am regăsit o perspectivă distinctivă asupra tezaurului cultural românesc. Rezultatele obținute au fost produsul fuziunii dintre implicarea continuă a profesorilor, mentori intelectuali, ce a venit în completarea familiei, mentori spirituali, și eforturilor personale, cu unicul scop de a transcende dincolo de limite autoimpuse. În fond, nu statutul de olimpic sau diploma primită te definesc ca fiind un individ integru, promotor al culturii, ci felul în care cunoștințele tale sunt aplicate cu scopul de a crea o comunitate morală, demnă, care tinde la sacralitate.” (Humă Daria-Maria, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău)

„Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească este, cu adevărat, o experiență a promovării valorilor, a binelui, a frumosului. Pot doar să mă bucur de ceea ce presupune această competiție, de oamenii alături de care m-a adus, de timpul petrecut studiului și pregătirii ce m-au făcut să cresc, să fiu mai bună, nu doar din punct de vedere al cunoașterii, ci și din acela al dezvoltării personale. Mulțumesc din suflet tuturor celor care îmi sunt aproape și mă susțin, profesori, familie, prieteni, oameni dragi!” Sofia Maria (Măgirescu, Colegiul Național „Ferdinand I”, Bacău)

„Olimpiada aceasta ne-a oferit prilejul exprimării legăturii vii dintre Dreapta Credință Ortodoxă și neamul românesc, două comori ale creației. Citându-l pe părintele Iustin Pârvu: „De nu ne vom păzi ortodoxia, ne vom pierde și neamul”. Mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toate! Hristos a înviat!” (Andrișca Justin Alex, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”)

„Experiența pe care am trăit-o în perioada 21-26 mai, a fost poate una dintre cele mai frumoase etape ale vieții mele, unde atât cultural, cât și spiritual am crescut. Uneori, competiția își pune amprenta asupra sufletului și e normal să ne dorim locul I, dar totodata e necesar să ne bucurăm de fiecare moment. Tot ce avem sunt clipe, așa ca asta și asta și asta… Carpe diem!” (Iojă Rita-Diana, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”)

„Participarea la Olimpiada Interdisciplinară ,,Cultura și Spiritualitate Românească'' a fost o experiență cu adevărat deosebită pentru mine. De-a lungul zilelor petrecute aici am simțit harul lui Dumnezeu asupra noastră. Frumusețea meleagurilor maramureșene m-a impresionat profund alături de ospitalitatea gazdelor. Am legat prietenii frumoase și am vizitat locuri cu o încărcătură culturală și spirituală deosebită, precum Mănăstirea Bârsana și Muzeul Satului. Domnul director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, și-a lăsat amprenta în sufletul meu prin discursul său mișcător adresat nouă, elevilor, în cadrul festivității de premiere. Cuvintele dânsului m-au făcut să reflectez asupra importanței cunoașterii istoriei și culturii naționale, a studiului amănunțit și, nu în ultimul rând, asupra rolului tinerilor în viitorul țării noastre.” (Livadă Maria, Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri”, Bacău)

 

(Prof. Gabriela Ciuche, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, însoțitor de lot)