Pelerini spre Maica Domnului

În ziua de 9 august a.c., având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la inițiativa preotului paroh Ciprian Cloșcă, de la Parohia Izvoarele, din Protopopiatul Bacău, un grup de 60 de credincioși din această parohie au organizat un pelerinaj special.

 

Având în vedere perioada actuală pe care o traversează Ortodoxia, Postul Adormirii Maicii Domnului, s-a dorit antrenarea credincioșilor în sporirea evlaviei către Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Traseul pelerinilor a fost inedit. Transportul fiind asigurat de către agenția de pelerinaje Meteora Tour, a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pornind pe ruta Bacău-Roman-Stănița-Todireni-Valea Ursului-Giurgeni-Bacău, participanții au realizat diferența dintre conceptul de turism și cel de pelerinaj.

 

Înțelesul, scopul și folosul pelerinajului. Foamea și setea de Dumnezeu.

Dacă turistul obișnuit caută vizitarea unor locuri noi, suspendându-și activitățile cotidiene pentru o perioadă de concediu, spre destindere, pelerinul își continuă ascensiunea spirituală, fiind însuflețit de dimensiunea duhovnicească a călătoriei sale. Pelerinul, neodihnit în drumul său, se odihnește întru căutarea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților Săi. Efortul său fizic, neostoită căutare duhovnicească, cu nădejde și dragoste puternică, devine rugăciune și lucrare sfântă. Pelerinul depășește neputințele trupești și climatice (foamea și setea, frigul sau arșița), convertindu-le în altfel de simțuri: foamea și setea de Dumnezeu. Cu cât merge mai mult, în rugăciune și postire, cu atât mai mult el Îi răspunde lui Dumnezeu, Care îl cheamă și-l călăuzește providențial. Pentru că la chemare continuă trebuie să existe și răspuns continuu, pelerinul căutător de cele sfinte, își accentuează râvna, neobosit, mânat de Sfântul Duh, spre lumina neferecată a lui Hristos Cel veșnic, transfigurându-se epectatic. Astfel, pelerinul răspunde la chemarea lui Dumnezeu cu dragoste și credință tot mai crescândă. Pelerinul, în fapt, nu-și poate ostoi, niciodată, nici setea și nici foamea de Dumnezeu. Hrana materială adiacentă este substituită cu Cuvântul și vederea lui Dumnezeu, Care este viu lucrător în Biserica Sa, prin lucrările tuturor slujitorilor ei. Pelerinul calcă pământul sfintelor locașuri pentru a se spiritualiza și a se sfinți, pentru a se nevoi și îmbunătăți duhovnicește. În acest mod, observă cum trăiesc și se roagă creștinii mireni din diverse locuri ale Ortodoxiei, viața monahală – cu asperitățile inerente, dar plină de nespuse bucurii duhovnicești, modele care transcend felul său de existență cotidiană.

Astfel, pelerinul revine la matca sa cu totul nou. El nu mai este omul care a pornit la drum, ci devine un necontenit căutător de Dumnezeu, reflectând dinamic la punerea în lucrare, după paradigma celor observate și trăite în pelerinaj. Prin aceasta, călătoria sa abia începe.

 

În căutarea sfințeniei. Centrul eparhial din Cetatea mușatină a Romanului

Pelerinajul despre care vom vorbi aici a avut conotații deosebite. Ajuns dis-de-dimineață, la Catedrala Arhiepiscopală, grupul de pelerini a fost întâmpinat de Preacuvioșia Sa, Părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare-eclesiarh al catedralei arhiepiscopale, care în mod atent și cu rafinament de cercetător, a prezentat istoricul acestui sfânt lăcaș multisecular. A urmat închinarea în biserică la sfintele icoane și la sfintele moaște, adăstând cu toții, pentru o vreme, la slujirea Sfintei Liturghii.

Cu deosebită bucurie duhovnicească, Înaltpreasfințitul Ioachim a ieșit întru întâmpinarea pelerinilor, binecuvântându-i și adresându-le alese îndemnuri și felicitări pentru acțiunea întreprinsă, oferindu-le iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea centrului eparhial.

Pelerinii au avut prilejul de a vedea și înțelege personal cele mai importante lucrări filantropice ce se efectuează în incinta complexului eparhial: fabrica de pâine - Beetlem, fabrica de lumânări - Fotini, atelierul de croitorie – Cămașa lui Hristos, centrul de colportaj – Dionisie Exiguus etc.

Multumind Înaltpreasfinției Sale pentru darurile duhovnicești, pelerinii au purces către comuna Stănița, unde, în incinta cimitirului parohial, înconjurați de credincioși, copii, tineri și adulți, preoții-slujitori (P.Cuv. Andrei Ioniță, Pr. Vasile Nistor – parohul parohiei din Todireni, Pr. Ilisei Laurențiu și Pr. Ciprian Cloșcă) au săvârșit slujba parastasului pentru părinții trupești ai Inaltpreasfințitului Ioachim – Neculai și Anica. La final, au fost împărțite prinoase spre pomenirea celor răposați.

La maison paternelle

Grupul de pelerini a parcurs pe jos, traversând un peisaj sătesc mirific, distanța dintre cimitir și casa memorială ”Casa Vlădicăi”, locul în care Preasfințitul Ioachim a văzut lumina zilei. La maison paternelle – casa părintească a ierahului nostru – devenită acum muzeu, respiră tonalități spirituale de negăsit în spațiul citadin, fiind plină și împlinită de reflexii sfinte, împodobită cu elemente ancestrale din viața cotidiană a țăranului român, îmbinate armonios și firesc cu odăjdii și cărți de rugăciune  - dovada vocației monahale a IPS Sale Ioachim, născut și crescut aici.

Astfel, trebuie să menționăm că acest grup de pelerini deschide seria celor care vor vizita acest deosebit locaș de spiritualitate moldavă.

Mulțumind ghidului muzeului, d-ra Adina Giosanu, pentru frumoasa prezentare, pelerinii au continuat traseul cu deplasarea spre parohia Todireni, acolo unde, cu aleasă vrednicie și evlavie, părintele paroh Vasile Nistor slujește de 20 de ani.

Parohia Todireni – loc de trăire și împlinire duhovnicească

În sunet de clopote, vestind măreața sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, patroana ocrotitoare a acestui sfânt lăcaș, grupul a fost întâmpinat de copiii parohiei, înveșmântați în tradiționala íe românească, sub diriguirea magistrală a P.C. Pr. Vasile Nistor a doamnei preotese și profesor Ioana Nistor. În sfânta biserică, preoții și credincioșii s-au rugat rostind Acatistul Adormirii Maicii Domnului. În cuvântul său, P.C. Paroh Pr. Vasile Nistor, cu emoție sfântă, a mulțumit celor prezenți pentru efortul duhovnicesc realizat, răsplătind pe pelerini cu o binecuvântată agapă frățească. Pr. Ciprian Cloșcă a oferit bisericii din Todireni, ca mulțumire, pentru frumoasa primire și spre pomenire la sfântul altar, o frumoasă icoană a Maicii Domnului.

Mănăstirea Giurgeni – pământ sfânt ocrotit de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei ochi

Luându-și rămas bun de la gazde, pelerinii din Izvoarele au pornit către sfânta mănăstire Giurgeni – comuna Valea Ursului, unde au fost întâmpinați de ostenitorii și nevoitorii acestui sfânt locaș. Părintele ieromonah Nicolae a prezentat detaliat istoricul sfintei mănăstiri, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, arătând vicisitudinile prin care a trecut mănăstirea, dar și nevoitorii ei, în anii prigoanei comuniste, precum și minunile săvârșite de sfânta icoană asupra multor credincioși.

Credincioșii izvoreni s-au închinat și rugat cu mare evlavie la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria, precum și la moaștele sfinților, aflate în incinta bisericii.

Însoțiți de harul lui Dumnezeu, de rugăciunile Maicii Domnului și ale sfinților la care ne-am închinat, am revenit mai plini de prospețime duhovnicească în parohia Izvoarele, mulțumind ierahului nostru și Parintelui Arhimandrit Andrei Ioniță pentru înlesnirea acestui pelerinaj.

 

 

Pr. Dr. Ciprian Marius CLOȘCĂ