Pelerini podureni și moineșteni pe urmele sfinților din Grecia

La inițiativa părintelui Gheorghe Aniculoaie de la Parohia „Sf. Nicolae” din Moinești și a părintelui Vasile Popa de la Parohia Poduri, din Protopopiatul Moinești, în parteneriat cu Biroul de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, s-a organizat un pelerinaj în Grecia, desfăşurat în perioada 27 aprilie - 6 mai 2025.  Cei 90 de pelerini au trăit momente de înaltă simțire duhovnicească prin vizitarea locurilor sfinte ale Greciei și întâlnirea cu numeroșii sfinți care ocrotesc întreaga lume. 

       Primul obiectiv vizitat, înainte de a ajunge în Grecia, a fost Mănăstirea Rila, cea mai mare și mai cunoscută mănăstire din Bulgaria, unde se adăpostesc moaștele Sfântului Ioan de Rila, un mare sfânt eremit bulgar, ce s-a nevoit aici în secolul X. A urmat apoi orașul Tesalonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia, unde s-a vizitat Biserica ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Complexul de mănăstiri Meteora a fost următorul obiectiv, unde au fost vizitate două din cele 6 mănăstiri care mai pot fi vizitate aici: Sf. Ștefan și Varlaam.  

      În Insula Corfu pelerinii au trăit momente înălțătoare la întâlnirea cu Sfântul Spiridon - Sfântul călător. De asemenea, au fost vizitate și Catedrala Mitropolitană din oraș unde se adăpostesc moaștele Sfintei Împărătese Teodora, cea care a convocat sinodul din anul 843 ce a întărit cinstirea Sfintelor Icoane.

        A urmat frumosul oraș Patras, capitala provinciei Achaia, fiind cel mai mare oraș din peninsula Peloponez și al treilea ca mărime din Grecia. Acolo s-a vizitat măreața catedrală a orașului, una dintre cele mai mari biserici din Balcani ce poate primi 5500 de credincioși la slujbe, unde pelerinii s-au închinat cu evlavie la Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei.  

       Un moment important și emoționant pentru enoriașii podureni a fost vizitarea Insulei Kefalonia. Bucuria a fost amplificată și de întâlnirea cu maica Gherasima, plecată din casa părintească de la Poduri în anul 2003, iar de atunci viețuitoare a mănăstirii de aici.  A urmat apoi Mănăstirea Sf. Patapie din localitatea Loutraki; închinarea în impresionanta Catedrală ”Sfânta Treime” din Insula Eghina, ce adăpostește moaștele Sfântului Nectarie, apoi capitala Atena, insula Evia, Mănăstirea Kato-Xenia, aflată în orașul grecesc Volos și Mănăstirea „Sfântului Efrem cel Nou”, ce se află în apropierea localităţii Nea Makri.

      Elementul de noutate și momentul mult așteptat, mai ales de credincioasele prezente în pelerinaj, a fost croaziera pe coasta de sud-vest a Sfântului Munte Athos. Bucuria a fost amplificată de binecuvântarea primită de la părinții Mănăstirii Xenofont, care au adus spre închinare o parte dintre odoarele sfinte adăpostite de mănăstire: un fragment de lemn al Sfintei Cruci şi părţi din Sfintele Moaşte ale unor sfinţi. 

 ”Pelerinajul nu este un simplu itinerariu, ci este un act liturgic, misionar și social. Este un act misionar pentru că împărtășim lumii bucuria credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat. Este un act social, duhovnicesc, pentru că adună în comuniune și oferă speranță oamenilor într-o lume din ce în ce mai lipsită de ideal, de pace și bucurie. ” Cu aceste cuvinte în suflete, pline de învățătură și mângâiere, ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am încheiat pelerinajul nostru, mai  bogați duhovnicește și mai întăriți pentru a ne continua, fiecare dintre noi, pelerinajul vieții de aici, spre întâlnirea cu Hristos în veșnicie”, a mărturisit părintele Vasile Popa.