Pelerini podureni pe urmele sfinților din Grecia

Parohia Poduri din Protopopiatul Moineşti, în parteneriat cu Agenţia „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a organizat un pelerinaj în Grecia, ce s-a desfăşurat în perioada 23—31 mai 2023.

         Pelerinii, însoțiți de părintele paroh Vasile Popa și de părintele Gheorghe Aneculoaie de la Catedrala Sf. Nicolae din Moinești, au trăit momente de înaltă simțire duhovnicească prin vizitarea locurilor sfinte ale Greciei și întâlnirea cu numeroșii Sfinți care ocrotesc această minunată țară și întreaga lume. Amintim succinct desfășurarea acestui frumos pelerinaj și Sfinții vizitați și cinstiți la ei, acasă: 

        Primul obiectiv vizitat, înainte de a ajunge în Grecia, a fost Mănăstirea Rila, cea mai mare și mai cunoscută mănăstire din Bulgaria, unde ne-am închinat cu evlavie la Moaștele Sfântului Ioan de Rila, un mare sfânt eremit bulgar, ce s-a nevoit aici în secolul X. Următorul obiectiv a fost Mănăstirea Kato-Xenia, aflată în orașul grecesc,Volos, mănăstire care adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Străina”—(Panaghia Xenia) și o parte din Brâul Maicii Domnului - Sfânt Odor ce a poposit și la noi în parohie în urmă cu doi ani. Am ajuns, apoi, în insula Evia - a doua ca mărime din Grecia - unde am vizitat Mănăstirea Sf. Ioan Rusu aflată în orașul Prokopi, care adăpostește cinstitele Moaște ale Sfântului Ioan Rusu, mare factor de minuni. Am mers, apoi, la Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou, ce se află în apropierea localităţii Nea Makri de pe Colina Neprihăniţilor din regiunea Atica, la numai 30 de kilometri nord de Atena. Aici ne-am rugat cu evlavie la Moaștele Sfântului Efrem cel Nou, Sfânt Tămăduitor și facător de minuni, ocrotitorul celor dependenţi de droguri, al celor cuprinşi de depresie şi al celor deznădăjduiţi.

       Punctul culminant al pelerinajului a fost întâlnirea cu Sfântul Nectarie Taumaturgul și participarea la Sfânta Liturghie săvârșită în impresionanta catedrală „Sfânta Treime” din Insula Eghina, ce-i adăpostește Sfintele sale Moaște. Tot în Eghina s-a vizitat Mănăstirea Sf. Ecaterina, ce adăpostește Părticele din Moaștele Sfintei și o icoană făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon. 

      După ce s-a admirat orașul capitală, Atena, de pe dealul Areopagului aflat la poalele Acropolei, acolo unde Sfântul Apostol Pavel a predicat pentru prima data atenienilor Evanghelia cea Nouă, s-a pornit spre Mănăstirea Sf. Patapie din localitatea Loutraki, unde ne-am închinat la Moaștele Sfântului Patapie din Teba Egiptului, precum și la cinstitul cap al Sfintei Ipomoni ( Răbdare), mama ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul. Am ajuns apoi, la Biserica Sfintei Teodora din Vasta, unică prin faptul că pe acoperișul ei subțire și fără întăritură specială, au crescut 17 copaci mari și, cu toate acestea, biserica se păstrează intactă. După ce am constatat această minune, am ajuns în frumosul oraș Patras, capitala provinciei Achaia, fiind cel mai mare oraș din peninsula Peloponez și al treilea ca mărime din Grecia. Aici am vizitat măreața catedrală a orașului, una dintre cele mai mari biserici din Balcani ce poate primi 5500 de credincioși la slujbe, unde ne-am închinat cu evlavie la Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei și la o parte din Crucea în formă de X pe care acesta a fost răstignit.

         Un moment important și emoționant pentru noi a fost vizitarea Insulei Kefalonia, cea mai mare insula ionică a Greciei. Aici am sărutat cu evlavie Moaștele Sfântului Gherasim, Sfânt ce s-a nevoit în secolul XVI în această insulă, mare făcător de minuni. Datorită multor minuni pe care le-a săvârșit, Sfântul Gherasim din Kefalonia este cunoscut ca protector și tămăduitor atât al bolilor psihice, cât și al persoanelor demonizate. Bucuria întâlnirii cu Sfântul Gherasim a fost amplificată și de întâlnirea cu maica Gherasima, consăteanca noastră, plecată din casa părintească de la Poduri în anul 2003, la 16 ani, de atunci, neîntrerupt, viețuitoare a mănăstirii de aici, care ne-a întâmpinat cu multă dragoste și emoție sfântă. După despărțirea de obștea mănăstirii  (7 măicuțe romance și 5 din Grecia), am vizitat Biserica localității Markopoulos unde, între 6 și 15 august, vin la icoana Maicii Domnului din biserică mai mulți șerpi unici, neveninoși și prietenoși (o altă minune ce nu poate fi explicată), precum și biserica din localitatea Pastra, unde crinii aduși de localnici, primăvara, și așezați la icoana Maicii Domnului Gravaliotissa, aflată în biserică, înfloresc în preajma sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, chiar dacă sunt uscați (altă minune neexplicată).

        A urmat vizitarea Insulei Corfu, unde am trăit momente înălțătoare la întâlnirea cu Sfântul Spiridon-Sfântul călător, mare făcător de minuni, la Moaștele căruia ne-am închinat cu evlavie. De asemenea am vizitat și Catedrala Mitropolitană din oraș unde ne-am închinat la Moaștele Sfintei Împărătese Teodora, cea care a convocat sinodul din anul 843 ce a întărit cinstirea Sfintelor Icoane.

     Complexul de mănăstiri Meteora a fost următorul obiectiv, unde am vizitat două din cele 6 mănăstiri care mai pot fi vizitate aici: Sf. Ștefan și Marele Meteor. Pornind spre casă, am poposit în orașul Tesalonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia, unde am vizitat Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care, chiar dacă a fost distrusă în mai multe rânduri de incendii și de musulmanii care au transformat-o în moschee, veghează zveltă și dârză, orașul, mărturie a biruinței creștinismului în fața persecutorilor. Aici ne-am închinat cu evlavie la Moaștele Sfântului Dimitrie, care izvorăsc mir binemirositor și acum, dar și la Moaștele Sfintei Mucenițe Anisia din Tesalonic, precum și la cele ale Sfântului Grigorie Kallidis, fost mitropolit de Heraclia și Tesalonic.

  ”Pelerinajul nu este un simplu itinerariu, ci este un act liturgic, misionar și social. Este un act misionar pentru că împărtășim lumii bucuria credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat. Este un act social, duhovnicesc, pentru că adună în comuniune și oferă speranță oamenilor într-o lume din ce în ce mai lipsită de ideal, de pace și bucurie. ” Cu aceste cuvinte în suflete, pline de învățătură și mângâiere, ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am încheiat pelerinajul nostru, mai  bogați duhovnicește și mai întăriți pentru a ne continua, fiecare dintre noi, pelerinajul vieții de aici, spre întâlnirea cu Hristos în veșnicie, a încheiat părintele Vasile Popa.