Pelerini la Mănăstiri din Bucovina din Parohia Holt

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în zilele de 26 şi 27 august 2019, o parte din enoriaşii Parohiei Holt însoţiţi de părintele paroh Iulian Adam au vizitat obiective religioase şi istorice din Bucovina şi s-au închinat la Sfintele Mănăstiri din această frumoasă zonă a României.

Primul popas duhovnicesc a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde părintele arhim. Andrei Ioniţă a prezentat pelerinilor un scurt istoric al Episcopiei Țării de Jos, al Catedralei şi al şirului de 77 de episcopi de la Roman, care au păstorit cu grijă, de Dumnezeu păzita Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului. Apoi grupul a vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei, loc de reşedinţă domnească pentru Voievodul moldovean Ștefan cel Mare şi Sfânt şi Biserica în care sunt depuse spre închinare moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Au urmat Mănăstirea Dragomirna ctitorită de mitropolitul Anastasie Crimca şi păstorită duhovniceşte, vreme de 12 ani, de Sfântul Paisie de la Neamţ, apoi Mănăstirea Putna loc de odihnă pentru Sfântul Voievod Ștefan cel Mare şi Chilia Sfântului Daniil Sihastru, duhovnic al marelui Voievod moldovean. Spre seară pelerinii au ajuns la Mănăstirea Suceviţa, ctitorie a domnitorului moldovean Ieremia Movilă cu prilejul unirii de la 1600 a românilor sub Mihai Viteazul, unde s-au închinat, au participat la slujbă şi au putut admira veritabila pictură interioară şi exterioară veche de mai bine de 400 de ani.

A două zi primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Moldoviţa, ctitorie a lui Petru Rareş din 1532 unde credincioşii s-au închinat şi au observant pictura interioară şi exterioară veche de aproape 500 de ani. Aici se păstrează şi distincţia UNESCO Mărul de aur, acordată celor 5 mănăstiri bucovinene (Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Humor şi Arbore) pentru autenticitatea, unicitatea,vechimea şi frumuseţea arhitecturii şi picturii interioare şi exterioare. Au urmat, din obcinele Bucovinei, obcina de la Palma, apoi Mănăstirea Voroneţ, ctitorită de Ștefan cel Mare în 3luni, 3 săptămâni şi 3 zile în  anul 1488 şi Mănăstirea Humor, ctitorită de logofătul Toader Bubuiog în anul 1530, ambele cunoscute pentru frumuseţea picturilor interioare şi exterioare.

Pelerinajul s-a realizat prin Agenţia Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La final părintele Iulian Adam a mulţumit Ȋnaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, domnului director Gelu Elisei pentru buna organizare şi pentru explicaţiile oferite cu generozitate la toate obiectivele vizitate şi credincioşilor pentru participare şi punctualitate.

(Pr Adam Iulian)