Pelerinajul și drumețiile, îmbogățire spiritual-duhovnicească în școlile de vară ale Protoieriei Sascut

Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, proiectul tip școală de vară “Vacanță în tinda Bisericii” s-a desfășurat și în Parohiile Blaga, Crăiești, Căbești 2, Fundoaia, Pradaiș, Huruiești 1 și Huruiești 2 din Protoieria Sascut.

În această etapă a proiectului, preoții organizatori au pus mai mult accent pe drumeții și pelerinaje la mănăstiri, activități menite să fie desfășurate mai mult în aer liber. 

În acest sens, toți copiii s-au deplasat către Salina din Târgu Ocna, Muzeul de Cultură și Artă Religioasă din Borzești, Teatrul “Victor Ion Popa” și Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, grădina zoologică, au urcat pe Masivul Ceahlău și au făcut foc de tabără.

Printre acțiunile întreprinse s-au numărat și câteva mănăstiri la care cei mici au poposit pentru a vizita, a se ruga și a participa la prezentarea unor cateheze pe diferite teme. Între principalele lăcașuri de cult vizitate trebuie să amintim Mănăstirea Durău, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Borzești, Mănăstirea “Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești”, Mănăstirea Răchitoasa și multe alte locuri de înaltă viețuire duhovnicească.

Scopul pelerinajelor și al activităților este acela de a veni în sprijinul părinților și copiilor și de a oferi o alternativă la petrecerea timpului liber, una care să îmbine învățarea prin comunicare și interacțiune și participarea la activități menite să dezvolte abilități practice, dar și adevărate virtuți creștine în sufletele celor mici.

Bucuria a fost foarte mare deoarece toți participanții au răspuns pozitiv la aceste acțiuni și și-au exprimat dorința de a realiza tot mai multe activități în tinda Bisericii. Pentru cei ce au participat a fost un real câștig și cu siguranță, experiența acumulată le va fi foarte folositoare în special pentru zidirea sufletească și educațională, dar și pentru formarea de comportamente adecvate în receptarea valorilor religioase și de cultură și civilizație tradițională românească.

 

(Apostu Ionuț Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)